Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna kriza

'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski nuklearni regulator optužio je vlasnika nuklearke u Fukushimi za nebrigu, zbog čega je i moglo doći do curenja opasne radioaktivne vode iz jednog od velikih spremnika.

Japanska Nuklearna regulatorna uprava (NRA) optužila je TEPCO, tvrtku u čijem je vlasništvu nuklearna elektrana u Fukushimi, za nebrigu u nadzoru velikih spremnika iz jednog od kojih je nedavno počela cureiti radioaktivna voda u Tihi ocean.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Slika nije dostupna Tepco izvijestio Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode

>> UZBUNA u Fukushimi: U ocean već mjesec dana curi radioaktivni cezij!

'U osnovi, budući da je riječ o postrojenju u kojem se nalazi tolika količina radioaktivne vode, može se reći da nisu poduzete mjere koje bi uzimale u obzir rizik od mogućeg curenja', rekao je za Reuters ravnatelj NRA Toyoshi Fuketa, napominjući da je prilikom nedavnog posjeta krugu nuklearke stekao dojam da TEPCO-ovi vlastiti inspektori uopće nisu vodili računa o golemim spremnicima, a dokaz za to je da o provjerama stanja tih tankova nema pisanih tragova.

Direktor TEPCO-a Zengo Aizawa ranije je na press konferenciji zatražio pomoć japanske vlade i međunarodne zajednice u rješavanju krize, koja je prema skali Međunarodne agencije za atomsku energiju dosegnula treću od sedam mogućih razina opasnosti.

Iz jednog od spremnika u Tihi je ocean dosad isteklo oko 300 tona vode kontaminirane cezijem i stroncijem, a riječ je o već petom oštećenju na istom tanku otkad je Fukushimu teško oštetio tsunami 2011. godine.

Incident u ovoj japanskoj nuklearnoj centrali najteži je od katastrofe u Černobilu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene