Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti ekološka katastrofa

UZBUNA u Fukushimi: U ocean već mjesec dana curi radioaktivni cezij!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Fukushime stižu uznemirujuće vijesti. Posljednjih mjesec dana u ocean ritmom od oko 300 tona dnevno istječu radioaktivni cezij i stroncij!

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco), operater nuklearne centrale u Fukushimi koja je 2011. teško oštećena u potresu i tsunamiju, u četvrtak je priopćila da je u Tihi ocean od svibnja 2011. s kontaminiranom podzemnom vodom iscurio radioaktivni cezij i stroncij.

Tepco je također konačno priznao da ima mjesec dana da se ta voda, akumulirana u zemlji nakon nuklearne katastrofe u ožujku 2011., nije tamo zadržala, kao što se predviđalo, već je počela curiti u ocean ritmom od oko 300 tona dnevno.

Pročitajte i ovo Masovan pomor ribe u Japanu Velika prijetnja ekosustavu VIDEO Užasan prizor sve zaprepastio, nitko nema objašnjenje: "Ovakvo nešto nikad prije nismo vidjeli!" Slika nije dostupna U ocean isteklo do 40 milijardi bekerela Fukushima: Izmjereno radioaktivno istjecanje u ocean

>>Opet curi radioaktivna voda, isteklo najmanje 300 tona

Izračuni su pokazali da količina radioaktivnih elemenata iznosi 10.000 milijardi bekerela za stroncij 90 i 20.000 milijardi bekerela za cezij. Prije nesreće i kada je normalno funkcionirala, nuklearka je maksimalno oslobađala 220 milijardi bekerela godišnje.

Tepco upravo radi na uspostavi sustava koj bi dnevno mogao crpkama izbaciti 100 tona podzemne kontaminirane vode, a koja bi se potom filtrirala i reciklirala za hlađenje reaktora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene