Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska kompanija Kansai Electic Power priprema se u nedjelju staviti u pogon reaktor 3 nuklearne elektrane Ohi na zapadu zemlje.


Time će se okončati razdoblje bez atomske energije uvedeno u Japanu nakon tragedije nuklearne elektrane u Fukushimi.

Vezani članci Slika nije dostupna Fukushima: Izlila se kontaminirana voda iz još jednog spremnika Slika nije dostupna Invazija meduza izbacila nuklearku iz pogona

Unatoč vrlo podijeljenom javnom mišljenju, Kansai Electric Power dobio je 16. lipnja dopuštenje lokalnih vlasti i premijera da stavi u pogon reaktore 3 i 4 u Ohiju. Tvrtka je odmah počela s pripremama.

Vlasti su zaključile da se reaktori mogu staviti u pogon s punom sigurnošću s obzirom na testove izdržljivosti, bez obzira na upozorenja seizmologa i na činjenicu da će radovi na jačanju obrane od potresa i tsunamija biti gotovi tek za tri godine.

>> Seizmolozi upozoravaju Japan da ne uključuje nuklearnu elektranu

Radi se na aktiviranju prvog reaktora nakon nesreće u Fukushimi 11. ožujka 2011. do koje je došlo nakon razornog potresa i tsunamija. Nakon toga, svih 50 nuklearnih reaktora u Japanu zaustavljeno je i zasad su samo oni u Ohiju dobili dopuštenje za rad.

Najava paljenja reaktora izazvala je brojne prosvjede i negodovanja diljem zemlje. Protiv ponovnog korištenja nuklearne energije na peticiju je potpise stavilo 7,5 milijuna ljudi, a posljednja dva petka deseci tisuća ljudi demonstrirali su protiv nuklearnih centrala ispred rezidencije japanskog premijera u Tokiju.

Tri dana stotine demonstranata također prosvjeduju kod sjedišta centrale Ohi, pokušavajući spriječiti njezino puštanje u rad. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.