Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva ugledna seizmologa ustvrdila su kako se Japan ne obazire na pouke prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Fukushimi.


Japan je potvrdio da će se ponovno pokrenuti dva reaktora u nuklearnoj elektrani Kansai Electric Power Ohi sjevernozapadno od Tokija, unatoč snažnom protivljenju javnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!' Slika nije dostupna Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna!

>> Japan: Peticiju protiv nuklearne energije potpisalo već 7,23 milijuna ljudi

To će biti prvo puštanje u rad reaktora nakon što je rad svih reaktora bio obustavljen kao posljedica snažnog potresa i tsunamija u ožujku 2011., koji su prouzročili najtežu nuklearnu krizu od tragedije u ukrajinskome Černobilu 1986. godine.

Seizmički modeli japanskog nuklearnog regulatora nisu uzeli u obzir aktivne procjepe u blizini elektrane, izjavio je novinarima seizmolog sa sveučilišta u Kobeu Katsuhiko Ishibashi.

'Testovi opterećenja i nove sigurnosne smjernice za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana dopuštaju mogućnost incidenata na elektranama', pojasnio je Ishibashi. 'Umjesto da postrože mjerila, kreće se korak unatrag u sigurnosnim mjerilima'.

'Stručnjaci koji nadziru japansku nuklearnu industriju podcijenili su opasnost od potresa', izjavio je na istoj tiskovnoj konferenciji Mitsuhisa Watanabe, profesor tektonske geomorfologije na tokijskome sveučilištu.

'Vještačenje i neutralnost stručnjaka koji savjetuju Japansku agenciju za sigurnost nuklearne industrije vrlo su upitni', ustvrdio je Watanabe. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.