Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Japanci su ljuti

Japan pojačava sankcije Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među novim su mjerama zabrana nekim ruskim bankama da izdaju vrjednosnice te jačanje inspekcija kojima bi se spriječila isporuka oružja u Rusiju.

Japan je u srijedu objavio da uvodi dodatne sankcije Rusiji zbog njezine umiješanosti u ukrajinski sukob te da je i službeno prosvjedovao zbog posjeta savjetnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina otoku oko kojega se Japan spori s Rusijom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin znakovi pregrijavanja Je li za Putina najgore prošlo ili ga tek čeka? "Tu su svi simptomi pregrijavanja..." Vladimir Putin novi krug sankcija Ovaj potez EU-a razbjesnit će Putina: Ostat će bez milijardi eura, čeka se odgovor Kremlja

Među novim su mjerama zabrana nekim ruskim bankama da izdaju vrjednosnice te jačanje inspekcija kojima bi se spriječila isporuka oružja u Rusiju, rekao je glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga.

No Suga je dodao i da nema promjena kad je u pitanju politika službenog Tokija da očuva dijalog s Moskvom.

Japan je sankcije uveo pošto je Rusija u ožujku anektirala ukrajinski poluotok Krim, ali te su sankcije bile blaže od onih koje su Moskvi uvele Europska unija i Sjedinjene Države. To je pokazivalo želju Tokija da ojača ekonomske i energetske veze s oskvom.

'I dalje ćemo biti u kontaktu s ostalim zemljama skupine G7 i međunarodnom zajednicom kako bi se pronašlo mirno i diplomatsko rješenje za stanje u Ukrajini', rekao je Suga na konferenciji za novinare.

VIDEO Ruski borbeni zrakoplovi okupirali ceste

Dodao je i da je Japan diplomatskim kanalima prosvjedovao protiv posjeta Sergeja Ivanova, predstojnika Putinova ureda koji je u srijedu otišao na jedan od otoka u otočju što ga Rusija zove Južnim Kurilima, a Japan Sjevernim teritorijem.

Vojnici Sovjetskog Saveza na kraju Drugoga svjetskog rata zauzeli su te otoke, a teritorijalni spor odonda narušava diplomatske odnose između dviju zemalja pa ni službeni mirovni ugovor nikad nije potpisan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene