Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak prosvjeda

Janukovič podijelio ostavke dužnosnicima koji su naredili upotrebu sile nad prosvjednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič naredio je smijenu kijevskog gradonačelnika i zamjenika tajnika Vijeća za sigurnost zbog nasilnog sukoba policije i prosvjednika.

Kijevski gradonačelnik i zamjenik tajnika ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost smijenjeni su s dužnosti jer su naredili nasilno rastjerivanje prosvjednika 30. studenoga s trga u glavnome ukrajinskom gradu, izvijestilo je u subotu ukrajinsko predsjedništvo.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Poljski poljoprivrednici Pao dogovor Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima

'Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič smijenio je zamjenika tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Volodimira Sivkoviča i kijevskog gradonačelnika Oleksandera Popova', stoji u priopćenju predsjedništva.

Odluka je donesena na zahtjev ukrajinskog državnog odvjetništva koje smatra da su spomenute osobe prekršile prava građana koji su se 30. studenoga okupili na kijevskom Trgu neovisnosti.

'Istraga je pokazala da su Sivkovič i Popov natjerali šefa kijevske policije da upotrijebi silu, a oni su za to vrijeme sjedili u svojim uredima', rekao je glavni državni tužitelj Viktor Pšonka. U noći s 29. na 30. studenoga policija je nasilno rastjerala prosvjednike sa središnjega kijevskog trga pri čemu ih je više desetaka ozlijeđeno, a među njima su bili brojni učenici i studenti.

U subotu se u središtu glavnoga grada na Trgu Europe, prema procjeni policije okupilo oko 60.000 demonstranata, koji su, kako izvješćuju mediji željeli iskazati potporu predsjedniku Janukoviču.

Putin se 'udvara' Ukrajini: Carinska unija s Rusijom donijet će vam korist

Lavrov: Prosvjednici pretjeruju, a Zapad se previše miješa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinski prosvjednici pretjeruju vezano za politiku zemlje da se okrene prema Rusiji i kritizirao je Zapad zbog pretjeranog miješanja u prosvjede na kijevskom Trgu neovisnosti.

Odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da zaustavi potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom u korist tješnjih veza s Rusijom izazvala je prosvjede koji traju već tjednima, a na kojima se traži ostavka vlade.

Prosvjednici dolaze u prijestolnicu kako bi nazočili masovnom oporbenom skupu u nedjelju i pridružuju se tisućama ljudi koji već kampiraju na glavnom trgu u Kijevu.

Veličina i intenzitet prosvjeda pokazuje da neka vanjska sila podržava prosvjednike, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju Rosija 24 objavljenom u subotu.

'Nema dvojbe da iza toga stoje provokatori. Činjenica da su naši zapadni partneri očito izgubili kontakt sa stvarnošću jako me rastužuje', kazao je.

On smatra da je količina bijesa javnosti nesrazmjerna odluci koju je donijela legitimna vlada.

Lavrov se pridružio ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu u izražavanju neodobravanja postupaka dužnosnika Europske unije kao što je posjet visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton lokacijama na kojima se održavaju prosvjedi.

'Zamislite da ja odem u Njemačku, da prošećem među prosvjednicima, pristašama stranaka koje pozivaju Njemačku da promijeni svoj odnos prema EU', rekao je Lavrov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene