Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje krize

Putin se 'udvara' Ukrajini: Carinska unija s Rusijom donijet će vam korist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik nada se političkom rješenju krize u Ukrajini koja je izbila kada je Janukovič odgodio sporazum s EU

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno se u četvrtak pokušao dodvoriti Ukrajini nudeći joj gospodarske koristi od priključenja carinskoj uniji s Rusijom i još dvama bivšim sovjetskim republikama.

Pročitajte i ovo Robert Fico Duga politička karijera Tko je slovački premijer na kojega je izvršen atentat? Sergej Šojgu Državna izdaja Putin započeo čistku, riješio se bliskog suradnika: "Pretresi otkrili što su napravili s tajnim dokumentima"

Putin je također rekao kako računa na političko rješenje krize u Ukrajini koja je izbila zbog odluke ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da odgodi potpisivanje trgovinskog sporazuma s EU-om i umjesto toga ojača gospodarske veze s Moskvom.

"Siguran sam da bi euroazijska integracija samo pojačala interese naših susjeda, uključujući i naše ukrajinske partnere...Nadam se da sve političke snage mogu postići dogovor u interesu ukrajinskog naroda", rekao je Putin podnoseći godišnje izvješće o stanju nacije.

FOTO Kijev: Policija se nakon sukoba s prosvjednicima povukla s Trga neovisnosti

"Naš projekt integracije temelji se na jednakopravnosti i gospodarskim interesima", istaknuo je Putin referirajući se na carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom koju ruski predsjednik želi pretvoriti u politički i trgovinski blok poznat kao Euroazijska unija.

Putin: Rusija ne pokušava biti supersila

Putin je u obraćanju zastupnicima i državnim dužnosnicima u Kremlju također rekao da Rusija ne pokušava biti supersila i "učiti druge kako treba živjeti", što se tumači kao neizravna kritika upućena Sjedinjenim Državama.

"Mi ne težimo tome da nas se naziva supersilom, što podrazumjeva ambiciju za globalnom i regionalnom hegemonijom", naglasio je Putin.

Govorio je i o gospodarskim problemima Rusije ocijenivši po prvi put da su ti problemi izazvani "iznutra", ali je i obećao da neće odustati od najavljenog povećanja plaća javnim službenicima koji je najavio kada se prošle godine vratio u Kremlj.

Njegov treći predsjednički mandat obilježen je usporavanjem gospodarskog rasta i vlada je procjenu rasta za ovu godinu smanjila na 1,4 posto.

'Razlozi usporavanja gospodarstva su unutarnji'

"Budimo posve otvoreni: glavni razlozi našeg gospodarskog usporavanja su unutarnji, a ne vanjski", rekao je Putin koji je ranije za to okrivljavao teške globalne prilike.

Dodao je da je produktivnost radnika glavni uteg ruskog gospodarstva vrijednog dva trilijuna dolara i, prema podacima Svjetske banke, petog svjetskog gospodarstva po paritetu kupovne moći.

Unatoč slabljenju ekonomije, Putin je najavio da će nastaviti provoditi tzv. Svibanjske dekrete, skupinu mjera koje je najavio prilikom povratka na predsjedničku dužnost, a koje uključuju udvostručenje plaća profesorima i liječnicima do kraja šestogodišnjeg mandata na čelu države.

"Gospodarski ciklus se može mijenjati i mijenja se, ali to nije razlog za reviziju naših ciljeva", istaknuo je ruski predsjednik i dodao da povećanje plaća mora biti povezano s poboljšanjem javnih usluga.

"To znači jačanje osobne odgovornosti svakoga menadžera za rezultate", rekao je Putin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene