Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: Podržavamo nastavak pregovora s Hrvatskom i Turskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša danas je, govoreći u Europskom parlamentu o prioritetima slovenskog predsjedanja EU-om, da je za EU ključno da se nastavi proces njezina širenja, pri čemu je podržao nastavak pristupnih razgovora s Hrvatskom i Turskom, zemljama već uključenim u taj proces, kao i europsku perspektivu država zapadnog Balkana.

"Pogled na europski zemljovid učvršćuje nas u uvjerenju da je širenje EU-a priča koja još nije dovršena. Ključno je da se taj proces nastavi u skladu s preuzetim obvezama i temeljnim načelima, a u prvom redu na osnovi načela ispunjavanja kriterija za članstvo. Na tim će se osnovama slovensko predsjedništvo zauzimati za nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom", izjavio je Janša.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Slovenski je premijer dodao da države zapadnog Balkana, kojima je obećana perspektiva učlanjenja, predstavljaju za EU posebno poglavlje.

"Slovensko predsjedništvo pri tome se ne zauzima za snižavanje pristupnih kriterija i za prečice, nego želi da EU u toj regiji bude aktivnija i da se intenzivnije angažira u pomoći tim državama na izvođenju procesa reformi", rekao je Janša o približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji, što je, uz ratifikaciju europskog reformskog ugovora, interkulturalni dijalog, te niz pitanja vezan na energetiku i klimatske promjene, najvažniji prioritet slovenskog šestomjesečnog predsjedništva Unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene