Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netransparentno financiranje stranaka

Jagland: Korupcija razlog urušavanja povjerenja građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland izrazio je uvjerenost da su među razlozima urušavanja povjerenja građana u politiku korupcija, netransparentno financiranje političkih stranaka i preutjecajno lobiranje.

Jagland je govorio na otvaranju dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata zemalja Vijeća Europe u Strasbourgu čija je jedna od tema upravo kriza parlamentarne demokracije i rastuće nepovjerenje građana u politiku, političare i institucije. Na konferenciji sudjeluje i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

‘Potrebno je ponovno zadobiti povjerenje’, rekao je Jagland. Međutim, to će biti teško sve dok postoji ‘previše korumpiranih političara koji se skrivaju iza imuniteta’.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

>> Italija: Guverner Lombardije pod istragom zbog korupcije

Ključna je i transparentnost financiranja izbornih kampanja i političkih stranaka. ‘Anonimne donacije još uvijek su česte’, kazao je Jagland.

Govoreći o lobiranju, glavni tajnik VE je kazao da je ono dio političkog realiteta, ali da postaje opasno kada je preutjecajno, korumpirano ili se kroz lobiranje čuju samo moćni i bogati. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene