Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno primanje mita

Italija: Guverner Lombardije pod istragom zbog korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik najbogatije talijanske regije Lombardije, i jedne od nabogatijih u Europi, Roberto Formigoni, pod istragom je tužiteljstva u Milanu zbog korupcije, odnosno primljenog mita.

Šef milanskog tužiteljstva Edmondo Bruti Liberati potvrdio je kako je Formigoni pozvan u tužiteljstvo 28. srpnja na ispitivanje. Formigoni drži kako nije primio mito i kako će dokazati svoju nevinost, te prema tome, kaže, neće podnijeti ostavku na svoj položaj.

Milanski tužitelji drže kako je Formigoni dobio najmanje sedam milijuna eura mita kroz mnoge usluge, od besplatnih ljetovanja u vilama i na jahtama, do raznih putovanja itd., koje mu je pružio poslovni čovjek Pierangelo Dacc, koji je sada u zatvoru.Posrednik Dacc je u 10 godina dobio 70 milijuna eura preko fondacije u gradu Paviji za to što je utjecao na jednostavnije izdvajanje novaca iz regionalnih fondova namjenjenih privatnom zdravstvu, a regije su zadužene za zdravstvo.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Portugalski premijer Antonio Costa Pritvoren šef kabineta Portugalski premijer Costa podnio ostavku zbog istrage o korupciji: "Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati"

>> Berluconi se vraća u politiku no Talijani ga ne žele

Tužitelji drže kako je Formigoni, zato što je besplatno ljetovao na jahtama Dacca, omogućavao poslove zdravstvenim ustanovama privatnika. Za to kazneno djelo mogao bi biti osuđen na od dvije do sedam godina zatvora. Zapravo kazna se povećava ako se utvrdi, a za to navodno postoje i dokazi, da su novci kolali preko bankarskih računa u inozemstvu.

Osim Dacca, u zatvoru su i bivši regionalni povjerenik za zdravstvo Antonio Simone, osnivač fundacije preko koje su išli novci Umberto Maugeri i bivši direktor te fundacije Costantino Passerino. Milanski tužitelji drže kako je ta fundacija osnovana samo za transakciju s državnim novcima za privatne bolnice, odnosno kako su se njezini osnivači udružili radi čina kaznenog djela. Imala je i račune u švicarskim bankama.

>> Italija: Mafiji oduzeta imovina vrijedna 800 milijuna eura

S Robertom Formigonijem ukupno je sada 12 članova regionalne vlade i vijeća Lombardije, izabranih na izborima 2010. godine, protiv kojih se vodi istraga zbog raznih kaznenih djela. Neki su podnijeli ostavku, kao na primjer Renzo Bossi, sin osnivača Sjeverne lige Umberta Bossija. Na njihova su mjesta postavljeni drugi, a očekuju se i nove ostavke. Naime, Nicole Minetti, mlada i lijepa članica regionalnog vijeća, trebala bi podnijeti ostavku jer je optužena za favoriziranje maloljetničke prostitucije pošto je organizirala dolazak djevojaka u vilu bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, a među kojima je bila i marokanska djevojka Ruby kada je još bila maloljetna.

Regija Lombardija, koja ima gotovo 10 milijuna stanovnika čiji je BND 44.000 eura po glavi stanovnika, držala je lekcije Rimu zbog poštenog, za razliku od rimskog, ponašanja. Odlasci političara na tzv. besplatna ljetovanja u vile ili na jahte prijatelja poduzetnika su gotovo uvijek plaćanje za neku uzvratnu uslugu koja je načinjena ili će biti provedena. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene