Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izraelu su dani odbrojani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je sudionicima međunarodne konferencije koja dovodi u pitanje postojanje holokausta poručio kako su Izraelu dani odbrojani.

Ahmadinedžad, koji je izazvao žestoke reakcije svijeta svojim
stajalištima da je holokaust, odnosno ubojstvo šest milijuna židova u Drugom svjetskom ratu, samo "mit" i da Izrael treba "izbrisati s lica Zemlje", uputio je još jedan verbalni napad židovskoj državi.

Pročitajte i ovo Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat Slika nije dostupna 'Nije doveo u pitanje holokaust' UN: Iranski predsjednik ublažio napad na Izrael

- Zahvaljujući željama naroda i Božjoj volji, trend oko postojanja
cionističkog režima je u opadanju. To je ono što je obećao Bog i što žele svi narodi, rekao je iranski predsjednik.

- Baš kao što je izbrisan i danas ne postoji Sovjetski Savez, tako će i cionistički režim uskoro biti izbrisan, rekao je, praćen glasnim pljeskom nazočnih.

Konferencija o holokaustu u Teheranu je okupila šaroliko društvo ljudi koji ne dijele uvriježeno mišljenje o pogromu židova u Drugom svjetskom ratu, od ultraortodoksnih židova koji se protive Izraelu, do europskih i američkih pisaca koji dokazuju da holokausta uopće nije bilo ili da je preuveličan.

Iran kaže kako je konferenciju, koju su dosad osudile brojne zemlje, organizirao zato da se rasvijetli pozadina stvaranja izraelske države nakon Drugog svjetskog rata i da se da prilika za slobodno izražavanje mišljenja znanstvenicima iz zemalja u kojima je preispitivanje istinitosti holokausta kazneno djelo.

- Iran je vaš dom i dom svima koji tragaju za slobodom u svijetu", rekao je Ahmadinedžad na konferenciji, pozvavši zemlje u kojima je nijekanje holokausta kazneno djelo na poštivanje slobode govora i ne poduzimanje akcija protiv svojih državljana koji sudjeluju na teheranskom skupu.

Tijekom dana na konferenciji je odlučeno o utemeljivanju skupine za utvrđivanje činjenica koja će proučavati holokaust i u kojoj su, prema izvorima s konferencije, predstavnici SAD-a, Francuske, Kanade, Švicarske, Austrije, Irana, Bahreina i Sirije, javila je iranska agencije ISNA.

U Iranu od ponedjeljka, pod pokroviteljstvom predsjednika
Ahmadinedžada, traje konferencija o holokaustu, koja je u svijetu doživljena kao pokušaj povijesnog revizionizma.

U radu konferencije od stranih gostiju, među ostalima, sudjeluju bivši francuski sveučilišni profesor i revizionist Robert Faurisson, osuđivan nekoliko puta zbog negiranja holokausta.

Tu je i Australac Fredrick Toeben koji je zbog poticanja rasne mržnje u njemačkom zatvoru proveo nekoliko mjeseci, a na konferenciji će održati predavanje pod nazivom "Holokaust: oružje zločina".

Bivši član Ku Klux Klana i bivši zastupnik u američkom parlamentu David Duke iznijet će svoju "studiju o holokaustu", a sudjelovat će i mnogi iranski "stručnjaci" za holokaust te članovi anticionističkih organizacija koje ne priznaju Izrael.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene