Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael će biti primoran napasti iranska nuklearna postrojenja ako se zapadne sile do kraja godine ne dogovore o učinkovitim sankcijama protiv Teherana, rekao je u srijedu bivši zamjenik izraelskog ministra obrane.


Efraim Sneh, koji nije uključen u sadašnju izraelsku vladu i koji je govorio u svoje ime, agenciji Reuters je rekao da nije jasno imaju li Sjedinjene Države i Europska unija odlučnosti prije kraja godine poduzeti takve korake koji bi trebali uključiti oštrija ograničenja u bankarskom i naftnom sektoru. 'Mi ne možemo živjeti u sjeni Irana s nuklearnim oružjem', rekao je u razgovoru tijekom njegova posjeta Velikoj Britaniji. 'Ne bude li do kraja godine postignut dogovor o sankcijama koje bi naštetile ovom režimu, mi nećemo imati izbora', istaknuo je. 'To je stvarno posljednje sredstvo. No, ironično, naši nas najbolji prijatelji i saveznici tjeraju u kut gdje nećemo imati opcije nego ćemo to morati učiniti', rekao je Sneh.

Vezani članci Joe Biden Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Eksplozije odjekivale Damaskom: Rusija upozorava da će izraelski napadi dovesti do eskalacije napetosti

>> Putin: Rusija se protivi sili i sankcijama protiv Irana

'Pitam se hoće li to (oštrije sankcije protiv režima) učiniti dovoljno brzo. Ako neće, bit ćemo primorani na akciju', ponovio je Sneh, koji je umirovljeni brigadni general, bivši je član parlamentarnih odbora za obranu i obavještajnu djelatnost. Kao zamjenik ministra obrane bio je odgovoran za Iran. Snehov posjet Britaniji omogućio je The Israel Project, privatno financirana medijska organizacija koja nastoji u inozemstvu objasniti sigurnosni položaj Izraela u regiji.

Iran spreman na moguće sankcije

Iran je spreman suočiti se s mogućim sankcijama na uvoz benzina, koje bi svjetske sile mogle nametnuti toj zemlji zbog spornog nuklearnog programa, izjavio je u srijedu ministar za naftu Masud Mirkazemi. Iran je peti po veličini svjetski izvoznik sirove nafte, ali unatoč tomu mora uvoziti oko 40 posto benzina koji nedostaje za domaće potrebe. SAD i europski saveznici mogli bi ciljati na uvoz benzina ako Teheran odbije prihvatiti pregovore o svom nuklearnom programu.

'Spremni smo suočiti se sa sankcijama koje bi se provele zabranom uvoza benzina... Za sada imamo relativno dovoljnu količinu benzina, a usto smo potpisali sporazum s nekim zemljama o njegovu uvozu', rekao je novinarima Mirkazemi. Zapad već dulje vrijeme sumnja da Iran radi na izradi nuklearne bombe, a Teheran inzistira na tomu da je nuklearna energija zemlji potrebna za civilne potrebe, odnosno za opskrbu zemlje električnom energijom. (Hina)