Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon manjih upada proteklih dana, kojima su praćeni žestoki zračni udari, izraelska vojska u subotu je pokrenula širu kopnenu ofenzivu na jug Libanona, sukobivši se s pripadnicima Hezbolaha oko jednog kilometra unutar libanonskog teritorija.


Izraelska bombardiranja uništila su u subotu neke televizijske i odašiljače mobilne telefonije u Libanonu, objavila je policija. 

Vezani članci Yair Lapid, Sergej Lavrov Izraelci šokirani tvrdnjom da je Hitler bio židovskog porijekla: "To je kao da kažete da su se Židovi sami ubili u Holokaustu" Zračna luka, Izrael VIDEO Kaos u zračnoj luci: Obitelj sa sobom ponijela topničku granatu, ljudi panično bježe s aerodroma

Srušen je odašiljač TV Libanona i nekoliko privatnih televizijskih i radio postaja, među kojima LBC i Future TV. 

Promatrači Ujedinjenih naroda potvrdili su da su izraelski vojnici u subotu razbili i prešli dio granične ograde, a očevici javljaju o više naleta izraelskih ratnih zrakoplova na pogranični grad al-Hiam te šire područje lučkog grada Tir, napadanog često i proteklih dana. Hezbollah je nastavio ispaljivati rakete iz okolice Mardžauna.

Američki predsjednik George W. Bush osudio je ponovo Siriju i Iran zbog njihove uloge u sukobu u Libanonu, optuživši u subotu Damask i Teheran da "prijete čitavom Bliskom istoku".
- Već godinama je Sirija najistureniji tajni partner Hezbollaha.
Pomogla mu je da se opskrbi oružjem proizvedenim u Iranu, ističe Bush u svojem tjednom radijskom govoru emitiranom u subotu.


- Iranski režim je također izazvao u nekoliko navrata međunarodnu zajednicu svojim ambicijama oko nuklearnog oružja i pomoći terorističkim skupinama", dodao je američki predsjednik.

Djelovanja Sirije i Irana "prijete čitavom Bliskom istoku, priječe rješavanje sadašnje krize i uvođenje trajnog mira u to nemirno područje", ocijenio je Bush.

Sirija je nakon govora američkog predsjednika poručila da je voljna početi dijalog sa SAD-om kako bi se riješila kriza u Libanonu.

Damask je voljan pomoći u rješavanju sadašnje krize ako Washington želi riješiti druge probleme na tom području, napose problem područja koja je okupirao Izrael, rekao je u razgovoru za tv-postaju Sky News zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslvoa Fejsal Mukdad. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan ustvrdio je danas da su ovomjesečni sukobi u Libanonu prisilno raselili već najmanje 700.000 ljudi, te je upozorio da strahuje od velike humanitarne katastrofe. 

Izrael je ipak otvorio zračni i morski koridor kako bi omogućio humanitarnoj pomoći da stigne do Libanona, izjavio je u subotu šef ureda za vezu izraelske vojske.

- Dopustili smo prijelaz brodova i aviona kroz koridore širine 8 i 80 kilometara, izjavio je e Asahel Avraham, koji vodi ured osnovan posebno za koordinaciju upućivanja humanitarne pomoći i evakuaciju stranaca iz Libanona.

- Svaka zemlja koja želi poslati humanitarnu pomoć Libanonu može to učiniti u suradnji s nama, kazao je Avraham, istaknuvši ipak da dosad nijedno međunarodno tijelo nije iznijelo takav zahtjev.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju