Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Izraelska vojska ušla u Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon manjih upada proteklih dana, kojima su praćeni žestoki zračni udari, izraelska vojska u subotu je pokrenula širu kopnenu ofenzivu na jug Libanona, sukobivši se s pripadnicima Hezbolaha oko jednog kilometra unutar libanonskog teritorija.

Izraelska bombardiranja uništila su u subotu neke televizijske i odašiljače mobilne telefonije u Libanonu, objavila je policija. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Izraelska vojska - 6 Otvara se nova fronta? Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Srušen je odašiljač TV Libanona i nekoliko privatnih televizijskih i radio postaja, među kojima LBC i Future TV. 

Promatrači Ujedinjenih naroda potvrdili su da su izraelski vojnici u subotu razbili i prešli dio granične ograde, a očevici javljaju o više naleta izraelskih ratnih zrakoplova na pogranični grad al-Hiam te šire područje lučkog grada Tir, napadanog često i proteklih dana. Hezbollah je nastavio ispaljivati rakete iz okolice Mardžauna.

Američki predsjednik George W. Bush osudio je ponovo Siriju i Iran zbog njihove uloge u sukobu u Libanonu, optuživši u subotu Damask i Teheran da "prijete čitavom Bliskom istoku".
- Već godinama je Sirija najistureniji tajni partner Hezbollaha.
Pomogla mu je da se opskrbi oružjem proizvedenim u Iranu, ističe Bush u svojem tjednom radijskom govoru emitiranom u subotu.


- Iranski režim je također izazvao u nekoliko navrata međunarodnu zajednicu svojim ambicijama oko nuklearnog oružja i pomoći terorističkim skupinama", dodao je američki predsjednik.

Djelovanja Sirije i Irana "prijete čitavom Bliskom istoku, priječe rješavanje sadašnje krize i uvođenje trajnog mira u to nemirno područje", ocijenio je Bush.

Sirija je nakon govora američkog predsjednika poručila da je voljna početi dijalog sa SAD-om kako bi se riješila kriza u Libanonu.

Damask je voljan pomoći u rješavanju sadašnje krize ako Washington želi riješiti druge probleme na tom području, napose problem područja koja je okupirao Izrael, rekao je u razgovoru za tv-postaju Sky News zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslvoa Fejsal Mukdad. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan ustvrdio je danas da su ovomjesečni sukobi u Libanonu prisilno raselili već najmanje 700.000 ljudi, te je upozorio da strahuje od velike humanitarne katastrofe. 

Izrael je ipak otvorio zračni i morski koridor kako bi omogućio humanitarnoj pomoći da stigne do Libanona, izjavio je u subotu šef ureda za vezu izraelske vojske.

- Dopustili smo prijelaz brodova i aviona kroz koridore širine 8 i 80 kilometara, izjavio je e Asahel Avraham, koji vodi ured osnovan posebno za koordinaciju upućivanja humanitarne pomoći i evakuaciju stranaca iz Libanona.

- Svaka zemlja koja želi poslati humanitarnu pomoć Libanonu može to učiniti u suradnji s nama, kazao je Avraham, istaknuvši ipak da dosad nijedno međunarodno tijelo nije iznijelo takav zahtjev.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene