Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski veleposlanik pri Organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) priznao je da će tijekom današnjeg dana Palestina postati članicom te organizacije.


'Kad završe govori bit će glasovanje i Palestinci će pobijediti', priznao je Nimrod Barkan. 'To je računica koju mi znamo', dodao je.

Opća konferencija UNESCO-a danas odlučuje o palestinskom zahtjevu za punopravnim članstvom. Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni odbor organizacije već je ranije podržao palestinskih zahtjev.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije budući da je SAD, koji agenciji daje 22 posto njezina proračuna, zaprijetio da će prestati uplaćivati novac u tom slučaju. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje. Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i 'nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon', priznaje UNESCO.

Izraelci su najavili da će i oni postupiti jednako. 'Bez izraelskog i posebno bez američkog doprinosa, koji puni gotovo četvrtinu blagajne, UNESCO-u će biti nemoguće ispuniti svoje zadaće', kazao je Barkan. (Hina)

Vezani članci Izrael cijepljenje Treću dozu primilo već dva milijuna ljudi: Imaju rekordan broj zaraza, a više od 90.000 djece ne može u školu i vrtiće Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju