Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natpis u hotelu

Izrael poziva švicarsku vladu na reakciju: "Ovo je najodvratniji antisemitski čin"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelske vlasti su švicarskoj vladi uputile oštre kritike zbog incidenta u švicarskom hotelu gdje je vlasnica u obavijesti navela da se gosti Židovi moraju tuširati prije ulaska u bazen te da hladnjak mogu koristiti samo u određeno vrijeme.

U alpskom dijelu istočne Švicarske, vlasnica Apartmanskog hotela Paradies optužena je za antisemitizam nakon što je jedan od gostiju na Facebooku objavio fotografiju obavijesti iz njezinog hotela.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Slika nije dostupna DNEVNIK.HR DOJAVIO NADLEŽNIMA FOTO Govor mržnje: U Zagrebu, ali i na drugom kraju svijeta osvanuli skandalozni antisemitski plakati, reakcija policije je posve drukčija

"Za naše židovske goste, žene, muškarce i djecu, molimo vas da se otuširate prije nego što krenete plivati,“ stoji u obavijesti, a na dnu je dodano da će im morati zabraniti korištenje bazena ako prekrše pravila.

Druga obavijest u hotelu Paradise nalazi se u kuhinji, gdje se goste Židove upućuje da hladnjaku mogu pristupiti samo između 10 i 11 sati ujutro, kao i između 16:30 i 17:30 popodne, prenosi Guardian.

“Nadam se da razumijete da naš tim ne želi da ih se ometa cijelo vrijeme,” dodano je u uputi.

Uskoro je vijest s fotografijom natpisa objavljenja u izraelskim novinama te je nakon toga potaknula i lavinu kritika izraelskih državnika.

Zamjenica izraelskog ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely upute je ocijenila "najodvratnijim antisemitskim činom".

Jakov Keidar, Izraelski veleposlanik u Švicarskoj, navodno je kontaktirao hotel i kasnije obavijestio zamjenicu Hotovely da su znakovi uklonjeni.

No, ona nije bila zadovoljna tim rješenjem i navodno je tražila formalnu ispriku i osudu čina od švicarske vlade.

Glasnogovornik švicarskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u emailu da je ministarstvo bilo u kontaktu s veleposlanikom Keidarom te da mu je "objasnio da Švicarska osuđuje rasizam, antisemitizam i diskriminaciju u bilo kojem obliku".

Vlasnica: Pogrešno sam birala riječi

Vlasnica hotela, Ruth Thomann, koja je napisala obavijesti u svlačionici bazena i kuhinji, objasnila je da je "problem u pogrešnom odabiru riječi". Naime, navela je da su neki židovski gosti u bazen ulazili u majicama, a da se prije toga nisu otuširali.

Što se tiče natpisa na hladnjaku u kuhinji, Thomann je objasnila kako je hladnjak dostupan samo židovskim gostima zbog čuvanja košer hrane, a da ga osoblje ne bi svaki čas moralo otvarati i zatvarati, gosti su zamoljeni da ga koriste samo u naznačenom vremenu, od 10 do 11 ujutro i od 16.30 do 17.30 poslijepodne.

"Napisala sam prilično naivnu stvar na tom natpisu", priznala je vlasnica, navodeći da bi bilo bolje da se svim gostima obraća istom porukom.

Hotel je navodno vrlo popularan kod ultra-ortodoksnih Židova jer je bio prilagođen njihovim potrebama, od kojih je jedna upravo omogućavanje pristupa hladnjaku za pohranu košer hrane.

Ipak, kao ni zamjenici izraelskog ministra, ni drugima ovo rješenje nije dovoljno pa su iz švicarskog Simon Wiesenthal centra, koji se inače bavi antisemitizmom i promicanjem ljudskih prava, objavili službeno pismo u kojem od Švicarske traže da "zatvori hotel mržnje i kazni njegovu upravu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene