Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je oslobodio 429 palestinskih zatvorenika u znak potpore umjerenom palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu u njegovoj borbi s ekstremistima Hamasa.


Devet blindiranih autobusa prevezlo je 410 zatvorenika iz zatvora Ketzot u pustinji Negev na jugu zemlje do kontrolne točke kod Ramallaha na Zapadnoj obali.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih Slika nije dostupna Izrael oslobodio više od 250 palestinskih zatvorenika

Tamo su prebačeni u autobuse koji su ih prevezli na teritorij pod palestinskom kontrolom, gdje su ih dočekali članovi obitelji i stotine oduševljenih građana.

Još 19 zatvorenika pušteno je u pojas Gaze, kroz granični prijelaz s Izraelom Erez.

Na kontrolnoj točki Beitunya na Zapadnoj obali oduševljeni Palestinci mahali su zastavama i nosili slike Jasera Arafata, pokojnog palestinskog vođe i utemeljitelja Fataha kojem pripada većina puštenih zarobljenika.

Militanti iz radikalnog islamističkog pokreta Hamas, s kojim se Abas bori za prevlast, nisu bili obuhvaćeni puštanjem na slobodu.

Bila je to gesta dobre volje prema Abasu koju je Izrael objavio prije prošlotjedne bliskoistočne mirovne konferencije u američkom Annapolisu. Abas je zatražio od Izraela da oslobodi oko 2.000 zatočenih militanata.