Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael optužen za uporabu granata s kasetnim punjenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u ponedjeljak je optužila Izrael da je u napadu na snage Hezbolaha prošlog tjedna u jednom libanonskom selu koristio topničke granate s kasetnim punjenjem.

Human Rights Watch, čije je sjedište u New Yorku, priopćio je kako raspolaže fotografijama kasetnih granata koje su pripadnici izraelskog topništva uskladištili na granici s Libanonom i da je u napadu takvim granatama na selo Blidu u srijedu ubijen jedan civil, a najmanje 12 ih je ranjeno.

Pročitajte i ovo napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora" Ilustracija Podignuta optužnica Pravila se da je muškarac i zvala sudove da je postavljena bomba: Sad joj prijeti šest mjeseci zatvora

"Kasetno streljivo nedopustivo je neprecizno i nepouzdano oružje kad se koristi u blizini civila i nikad se ne bi smjelo koristiti u naseljenim područjima", rekao je izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth .

Human Rights Watch u priopćenju tvrdi kako je na izraelskoj strani granice fotografirao topničke granate M483A1, od kojih svaka sadrži 88 kasetnih naboja i koje imaju 14-postotnu nepreciznost, a često iza njih ostaju neeksplodirani naboji, tzv. "zvončići".

"Naša su istraživanja na Kosovu i u Iraku pokazala da se kasetno streljivo u naseljenim područjima ne može koristiti bez golemog broja mrtvih. Izrael smjesta mora prestati koristiti kasetne bombe u Libanonu", rekao je Roth.

Izraelski dužnosnici u SAD nisu zasad komentirali ovo izvješće.
Izrael jutros poubijao sedam civila

U međuvremenu izraelske snage, prema njihovim izvješćima, zauzele su drugo uporište Hezbollaha u južnom Libanonu nakon žestokih borbi s lokalnim gerilcima.

Izraelski radio izvještava kako su izraelski vojnici i tenkovi preuzeli kontrolu nad gradom Bint Jbeil nakon šo su prošlog tjedna zauzeli obližnji grad Maroun al-Ras.

U zračnim udarima na Libanon tijekom noći s ponedjeljka na utorak izraelske snage su pogodile više od 40 ciljeva, uključujući "komunikacijske linije Hezbollaha" nedaleko od južnog lučkog grada Tyrea, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske. 
Rice sigla u Izrael

Američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je sinoć kasno navečer u Izrael nakon iznenadnog posjeta Bejrutu, gdje je izrazila "duboku zabrinutost zbog stanja u kojem se nalazi libanonski narod".


Tijekom sastanka s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u Jeruzalemu, ocijenila je kako je ovo "težak trenutak" za Izraelce, Libanonce i Palestince.

"Ovo je težak trenutak i za izraelski i za libanonski narod",
izjavila je.

Livni je ustvrdila kako je "cilj Hezbolaha svijet uroniti u vatru i
krv, a mi mu to nećemo dopustiti".

Olmert odlučan nastaviti ofenzivu na Libanon

Condoleezza Rice danas se u Jeruzalemu sastala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Prije sastanka Olmert je izjavio kako je odlučan nastaviti ofenzivu na Libanon.
"Mi koristimo osnovno pravo na samoobranu", rekao je Olmert. Očekuje se kako će se Rice tijekom dana sastati i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene