Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je u nedjelju odlučio prebaciti stotine milijuna dolara kriznoj vladi palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, čime želi potkopati nadzor Hamasovih islamista nad Gazom.


Taj je novac, a riječ je o palestinskim poreznim prihodima koje je Izrael zadržavao otkako je Hamas 2006. pobijedio na izborima i preuzeo vlast, dio je prvog paketa povlastica kojima se želi ojačati Abasova pozicija, koji će izraelski premijer Ehud Olmert vjerojatno objaviti na summitu u Egiptu u ponedjeljak.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti" Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

Izrael želi izolirati Hamas gospodarski, diplomatski i vojno u pojasu Gaze, nad kojom su islamisti preuzeli nadzor prije više od tjedan dana, dok istodobno upućuje novac Abasovoj kriznoj vladi na Zapadnoj obali.

Jedan izraelski dužnosnik rekao je kako je Olmertova vlada odobrila prebacivanje oko 350 milijuna dolara, upola manje od 700 milijuna, koliko Palestinci tvrde da je zadržao Izrael.

Izraelci tvrde da su sudovi zamrznuli dio ukupnih sredstava kako bi se pokrili palestinski dugovi.