Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

Izrael će tunele u Gazi potopiti morskom vodom? "Postavljeno je već najmanje pet crpki''

Hamasovi tuneli
Hamasovi tuneli Foto: X/IDF/Screenshot
Izrael je razvio velik sustav crpki koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela ispod pojasa Gaze koje koristi militantna skupina Hamas, s ciljem da iz njih istjera borce, izvijestio je Wall Street Journal u ponedjeljak, citirajući američke dužnosnike.

Izraelska je vojska krajem studenoga dovršila postavljanje najmanje pet crpki oko kilometar i pol od izbjegličkog kampa Al-Shati, koje bi mogle uliti tisuće kubičnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih u samo nekoliko tjedana, kaže se u izvješću.

Iz izvješća nije bilo jasno misli li Izrael koristiti crpke prije nego što se oslobode svi taoci. Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na "sigurnim mjestima i u tunelima".

Reuters nije mogao potvrditi detalje izvješća od ponedjeljka.

Američki je dužnosnik o izvješću kazao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele i da ta država razmatra različite načine da to postigne.

Izraelsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Novine Wall Street Journal kazale su da je dužnosnik Obrambenih snaga Izraela (IDF) odbio komentirati plan o poplavljivanju, no navele su njegov citat: "IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata."

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da dužnosnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu izvršenja toga plana.

Izrael nije donio konačnu odluku o tome hoće li provesti plan ili ga odbaciti, naveli su dužnosnici, prema citatu Wall Street Journala.

Pročitajte i ovo Testiranje na hripavac - 1 Važna preporuka U početku je bilo stotinjak testiranih na dan, a sad ih ima sve više: Jedan podatak posebno brine

WHO kazao da je morao evakuirati zalihe lijekova iz skladišta na jugu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je kazala da je morala evakuirati svoje skladište lijekova na jugu Gaze unutar 24 sata, nakon što je izraelska vojska upozorila da će zbog kopnenih operacija na tome području ono postati nepristupačno.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je Izrael da povuče naredbu i "poduzme sve mjere kako bi zaštitio civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte", u objavi na društvenoj mreži X.

COGAT, grana izraelskoga Ministarstva obrane, u izvješću je zanijekala da je od WHO-a tražila da isprazne skladišta te da je isto poručila predstavnicima UN-a, bez daljnjeg objašnjenja.

Shannon Barkley, članica WHO-ovog tima u okupiranome palestinskome teritoriju, kazala je na novinskoj konferenciji da je WHO-ovo osoblje u Gazi uspješno "izvelo dio preseljenja skladišta u novi objekt".

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari kazao je na konferenciji da bi pojačavanje kopnenih vojnih operacija Izraela na jugu Gaze, osobito u Khan Younisu, moglo prekinuti pristup zdravstvenoj skrbi tisućama ljudi.

WHO-ovi dužnosnici kazali su da su zabrinuti da bi, zbog nedostupnosti čiste vode i higijenskih uvjeta stanovnicima Gaze, moglo doći do značajnoga izbijanja bolesti.

Pročitajte i ovo Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

WHO je obavijestio o porastu zaraznih bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije, svrab, žutica, proljev i krvavi proljev, kazao je Al-Mandhari.

Doktor Richard Brennan iz WHO-ova regionalnoga ureda za istočni Mediteran poručio je da su zdravstveni dužnosnici zabrinuti i zbog hepatitisa E, koji se s čovjeka na čovjeka prenosi preko zagađene vode te da predstavlja osobiti rizik za trudnice.

Zdravstveni sektor u Gazi pretrpio je ogroman pad, kazao je Brennan. Trenutno radi 18 bolnica, dok je prije rata radilo njih 36. One koje su otvorene rade iznimno slabo.

"Naše mogućnosti da odgovorimo na potrebe ljudi srozavaju se, dok potrebe rastu velikom brzinom", kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene