Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzvervativci propali

Fijasko u britanskom parlamentu: Neće biti većine ni za May ni za ostale stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu na prijevremenim parlamentarnim izborima 8. lipnja, pokazali su službeni rezultati.

Konzervativci u britanskom parlamentu neće imati većinu, kao nijedna druga stranka - što znači da je red na stvaranju koalicija. Theresa May je raspisivanjem prijevremenih izbora htjela povećati svoju parlamentarnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika, no sve joj se vratilo tijesnim rezultatima s kojima nije samo izgubila mogućnost većine nego ju se zbog izbornog fijaska proziva i da odstupi s funkcije premijerke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak će biti malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura

11:40 BBC je objavio kako bi Theresa May u petak trebala otići u Buckinghamsku palaču i susresti se s kraljicom Elizabetom II. May je, objavili su, uvjerena da može sastaviti vladu.

11:15 Čeka se obraćanje premijerke Therese May. Lider laburista James Corbyn na Twitteru je objavio kako je May podcijenila i laburiste i glasače te kako nije uspjela unatoč potpori tajkuna i korporacija.

10:15 Konzervativci vode, ali su izgubili petnaestak mjesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mjesta koju je May željela dodatno ojačati uoči početka pregovora o Brexitu 19. lipnja. May nije dobila ni 326 koliko joj je trebalo za apsolutnu većinu.

Po gotovo konačnim rezultatima trebala bi dobiti 318 mjesta a laburisti 261 mjesto, škotski SNP 35 mjesta a liberalni demokrati 13.

BBC-jeva urednica za politiku rekla je kako May nema namjeru odstupiti.

9:45 - U intervjuu za BCC Jeremy Corbyn je opet spomenuo propuste Therese May i naglasio kako su laburisti ponosni na svoje rezultate i da su spremni djelovati.

"Mi ćemo preuzeti odgovornost za ovu državu i za birače, želimo im dati poslove i mogućnosti koje trebaju i traže. Ponosni smo na svoje rezultate i spremni smo služiti ovoj zemlji".

"Bila je njezina kampanja, bila je njezina odluka ići na izbore i sada je došla do ovoga. Sve što vidimo sada je samo nestabilnost, smatram da treba preuzeti odgovornost i dati ostavku".

"Mandat koji je dobila su gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja", rekao je Corbyn. "Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje".

8:30 - May bi se trebala obratiti javnosti tijekom jutra, a nakon službenih rezultata odmah se suočila i s pozivima da odstupi nakon što nije uspjela ojačati svoj mandat prije početka pregovora o Brexitu, što joj je bio cilj ovim izborima.

7:25 - Sljedeći sastav britanskog parlamenta će definitivno biti podijeljen. Konzervativcima bi trebalo 20 mjesta za osvajanje većine, a ostalo ih je samo 19 - što znači da više uopće ne postoji mogućnost ni za njih niti za neku drugu stranku da osvoji većinu, prenose iz Independenta.

7:00 - Najnovije prognoze BBC-a predviđaju 318 mjesta za konzervativce, smanjili su se za 13 mjesta od prošlog mandata, 262 mjesta za laburiste - podigli su se za 30 mjesta. Osim glavnih igrača predviđa se 35 mjesta za SNP, a Liberalni demokrati bi mogli osvojiti od 5 do 13 mjesta, Plaid Cymru ostaje na 3 mjesta, Zelenima se predviđa jedno mjesto, dok UKIP neće vjerojatno osvojiti nijedno, a 18 preostalih mjesta odlazi drugim strankama.

6:45 - Bez jasnog pobjednika nakon izbora održanih u četvrtak, oslabljena May dala je naslutiti da će se boriti, unatoč tome što bi mogla izgubiti većinu u parlamentu. Njezin suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je, pak, da ona treba odstupiti.

"Mandat koji je dobila su gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja", rekao je. Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje", dodao je vođa oporbe.

5:35 - Glasovi se i dalje zbrajaju, a konzervativci su još u tijesnom vodstvu.

 

02:30 - Izlazna anketa provedena za nacionalne televizije pokazala je da konzervativci, koji su u dosadašnjem sazivu imali tanku većinu od 330 mjesta, osvajaju 314 mjesta u 650-članom parlamentu. Oporbeni laburisti Jeremyja Corbyna osvajaju 266 zastupničkih mjesta, Škotska nacionalna stranka osvaja 34, a Liberalni demokrati 14 mjesta, pokazala je izlazna anketa.

Ako se anketa pokaže točnom, May će morati tražiti koalicijske partnere među manjim strankama, a rezultati omogućuju čak i Corbynu da pokuša sastaviti vladu.

Britanci su glasali na više od 40.000 biračkih mjesta nakon kratke kampanje koju su obilježila dva teroristička napada i neizvjesnost u pogledu Brexita. May je svoju kampanju vodila obećanjem "snažnog i stabilnog" vodstva kroz proces zadruživanja od EU-a, a izbore je predstavila kao referendum o svojim planovima za Brexit.

No, čini se da su na izbore utjecali i drugi elementi koji su se pojavili za vrijeme intenzivne predizborne kampanje, osobito teroristički napadi u Manchesteru 22. svibnja, te u Londonu samo pet dana prije izbora.

May je dosad imala tijesnu većinu u parlamentu, no ona nije dovoljno jamstvo za izglasavanje ključnih zakona vezanih uz Brexit. Zbog toga je May raspisivanjem prijevremenih izbora htjela povećati svoju parlamentarnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika.

Međutim, golema prednost koju su njezini konzervativci prije mjesec dana imali u anketama pred laburistima u međuvremenu se gotovo istopila. U početku su kampanjom dominirali Brexit i unutarnja pitanja kao što je zdravstveni sustav, ali nakon nedavnih terorističkih napada u Manchesteru i Londonu u prvi plan su izbila sigurnosna pitanja.

Britanci u jednom krugu biraju 650 zastupnika iz isto toliko izbornih jedinica. Kandidat s najviše osvojenih glasova ulazi u parlament. U dosadašnjem sazivu konzervativci su imali 330 zastupnika, laburisti 232, škotski nacionalisti 56, liberali osam. Još 24 mandata pripala su manjim strankama. (HINA)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene