Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11. izborna jedinica

Birači izvan Hrvatske: "Putovala sam dva sata, ali htjela sam glasati, volim Hrvatsku"

Aktualno Galerija Glasovanje izvan Hrvatske - 5 Glasovanje izvan Hrvatske - 5 Foto: DNEVNIK.hr Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Foto: DNEVNIK.hr Glasovanje izvan Hrvatske - 3 Glasovanje izvan Hrvatske - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasovanje izvan Hrvatske - 2 Galerija 1/4 >>
U 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasuje dijaspora, registrirano je 220 tisuća 300 birača. Oni mogu glasati tijekom dva dana.

Glasuje se i izvan granica Hrvatske. Izbori u inozemstvu traju dva dana. Prva birališta u dalekoj Australiji otvorena su u ponedjeljak u 23 sata po lokalnom vremenu, a posljednja se zatvaraju na drugoj strani svijeta u 4 ujutro u Los Angelesu.

Nakon glasanja slijedi dostava izbornog materijala u Državno izborno povjerenstvo. Za 11. izbornu jedinicu registrirano je 222 tisuće i 300 birača. Najviše ih je u Mostaru, potom u Srbiji i Njemačkoj. Na ovim izborima neće se glasovati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, ali hoće u Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glasovat će i 13 i pol tisuća onih koji su u trenutku izbora izvan domovine.

"Ustala sam oko 6 ujutro, putovala sam 2 sata jer je bio promet po ulicama, ali ja sam htjela da dođem i da glasam jer volim Hrvatsku i volim naše ljude", rekla je biračica Janja iz Los Angelesa.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

"Za Hrvatsku uvijek treba biti vremena bez obzira na kojoj adresi i gdje živis jer mi smo Hrvati, ali nismo iseljeništvo. Sastavni smo dio svoje domovine", smatra Marko.

"Pokrivamo 19 saveznih država Amerike, ljudi su se javili iz Arizone, Nevade, čak Havaja i nadamo se da će i oni doći glasati. Interes za glasanjem apsolutno postoji", rekla je Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene