Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Turskoj

''Erdogan se ne libi ni metoda ucjene ni zastrašivanja''

Daniel Bučan, stručnjak za vanjsku politiku, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Daniel Bučan, stručnjak za vanjsku politiku, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Daniel Bučan, stručnjak za vanjsku politiku, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Daniel Bučan, stručnjak za vanjsku politiku, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Daniel Bučan, stručnjak za vanjsku politiku, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je poznati arabist i diplomat Daniel Bučan koji je prokomnetirao turske izbore.

Kako će se eventualna pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana dalje odražavati na stanje u Turskoj i bliskoistočnoj regiji?

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Mnogi kažnjeni, a neki i nagrađeni Kako su Plenkovićevi ministri prošli na izborima? Dvoje dobilo manje od starlete, a jedan je briljirao Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

To što se pokazuje da Erdogan vodi na ovim izborima, mene ne iznenađuje usprkos tome što sam zadnjih dana čitao dosta analiza i prognoza o vjerojatnom tijesnom ishodu tih izbora. Čitajući to, mislio sam da su to više želje nego stvarno stanje stvari. Stvarno stanje stvari je drugačije od toga iz više razloga. Jedan je taj što tursko društvo jest duboko podijeljeno na konzervativnu većinu i recimo uvjetno liberalnu manjinu. S druge strane, za ovih 16 godina Erdogan je uspio razoriti sekularnu strukturu vlasti. Doveo je islamiste na vlast, iskoristio je propali puč da očisti sve državne institucije, pohapsio desetke tisuća ljudi i vrlo se dobro osigurao u smislu da može računati da će i na ovim izborima pobijediti kao što je do sada pobjeđivao. On se ne libi ni metoda ucjene, zastrašivanja itd., što je sve karakteristično za onaj tip političkih vođa kakav je Erdogan.

Što eventualna Erdoganova pobjeda znači za Europsku uniju, u kontekstu migrantske krize, ali i utjecaja Turske na BIH?

Što se tiče Europe, Erdoganova pobjeda će značiti nastavak mogućnosti da Turska ne samo manipulira s izbjeglicama nego da i ucjenjuje Europu time što može svakog časa ''podignuti rampu''.

Kao što je i do sada činila?

Tako je. Što se tiče BiH i svih teritorija koji ulaze u ono što je nekadašnji Erdoganov premijer Ahmet Davutoğluu svojoj knjizi nazvao strateška dubina, objašnjavajući politiku neoosmanizma, a to je i Makedonija i svi oni teritoriji kao što je Sandžak, gdje ima muslimana. To se odnosi i na dobar dio Bliskog istoka - a što bi to moglo značiti posebno za BiH meni se čini da smo mogli vidjeti u prilici Erdoganovog predizbornog skupa u Sarajevu.

Turska je članica NATO-a, ali proteklih godina se približila Rusiji, kako to komentirate?

Kad netko ne bi znao da je Turska članica NATO-a i kad bi sudio po ponašanju Turske i njezinog vodstva zadnjih par godina, osobito u slučaju Sirije i bliskoistočne aktualne krize, zaključio bi da Turska nikako ne može biti u NATO savezu, jer radi sve protiv interesa glavnih igrača i glavnih zemalja NATO-a. Sklopila je svojevrsno savezništvo, jer takvo je prijateljstvo između Erdogana i Putina koje zapravo pomaže onome do čega je Putinu stalo, a to je do restitucije bipolarne ravnoteže i u svijetu, a posebno na Bliskom istoku koja je iščezla nakon pada Berlinskog zida. Turska je jedan od onih oslonaca Putinove Rusije koji tu ponovno bipolarnu ravnotežu nastoji uspostaviti na području Bliskog istoka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene