Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opći izbori u Zimbabveu održani u subotu bili su "mirni i vjerodostojni" unatoč nekoliko "zabrinjavajućih" situacija, ocijenili su u nedjelju afrički promatrači.


Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori "omogućili su općenito mirno i vjerodostojno izražavanje volje naroda", rekao je novinarima u Harareu angolski ministar sporta Jose Marcos Barrica.

Vezani članci Posljedice ciklona Idai (Foto: AFP) Kataklizma biblijskih razmjera, vidljiva i iz svemira: Uz ceste leže stotine tijela, čitava sela potpuno su uništena Posljedice ciklona Idai (Foto: AFP) Ciklon u južnoj Africi usmrtio najmanje 356 osoba, stotine tisuća ljudi u opasnosti

Promatrači Zajednice za razvoj južne Afrike (SADC) zabilježili su ipak nekoliko "zabrinjavajućih" situacija, primjerice u pogledu pristupa državnim medijima i informacijama, rekao je šef delegacije te organizacije koja okuplja 14 zemalja južne Afrike.

"Svjedočili smo mnogo boljem odzivu nego što smo mogli očekivati", dodao je, ne navodeći točne podatke.

Istaknuo je također kako su izbori protekli bez očekivanog nasilja. Pravo glasa imalo je 5,9 milijuna ljudi.

Glavni protukandidati predsjedniku Robertu Mugabeu (84), koji je na vlasti od stjecanja neovisnosti 1980., bili su vođa oporbe Morgan Tsvangirai i disident, bivši ministar financija Simba Makoni.

Obje su strane uvjerene u svoju pobjedu, a oporbu zabrinjava što izborno povjerenstvo još nije počelo objavljivati rezultate, strahujući od mogućeg namještanja rezultata u korist Mugabea.