Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbori u Zimbabveu prošli mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opći izbori u Zimbabveu održani u subotu bili su "mirni i vjerodostojni" unatoč nekoliko "zabrinjavajućih" situacija, ocijenili su u nedjelju afrički promatrači.

Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori "omogućili su općenito mirno i vjerodostojno izražavanje volje naroda", rekao je novinarima u Harareu angolski ministar sporta Jose Marcos Barrica.

Pročitajte i ovo Ciklon Idai 2 (Foto: AFP) Prirodna katastrofa Ciklon Idai pomeo Mozambik: Broj žrtava porastao na 750, gradovi se nakon dva tjedna počinju obnavljati Posljedice ciklona Idai (Foto: AFP) Prirodna katastrofa Kataklizma biblijskih razmjera, vidljiva i iz svemira: Uz ceste leže stotine tijela, čitava sela potpuno su uništena

Promatrači Zajednice za razvoj južne Afrike (SADC) zabilježili su ipak nekoliko "zabrinjavajućih" situacija, primjerice u pogledu pristupa državnim medijima i informacijama, rekao je šef delegacije te organizacije koja okuplja 14 zemalja južne Afrike.

"Svjedočili smo mnogo boljem odzivu nego što smo mogli očekivati", dodao je, ne navodeći točne podatke.

Istaknuo je također kako su izbori protekli bez očekivanog nasilja. Pravo glasa imalo je 5,9 milijuna ljudi.

Glavni protukandidati predsjedniku Robertu Mugabeu (84), koji je na vlasti od stjecanja neovisnosti 1980., bili su vođa oporbe Morgan Tsvangirai i disident, bivši ministar financija Simba Makoni.

Obje su strane uvjerene u svoju pobjedu, a oporbu zabrinjava što izborno povjerenstvo još nije počelo objavljivati rezultate, strahujući od mogućeg namještanja rezultata u korist Mugabea.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene