Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su kako će se izbjeglički val preliti u tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči zatvoriti svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".


"Naravno da je situacija napeta i da je očekivan dolazak izbjeglica. Ako Hrvatska zatvori granice, oni nemaju kuda nego kroz BiH", kazao je Izet Nizam podsjećajući kako izbjeglice imaju samo jedan cilj, a to je stići do zapadne Europe i pritom biraju one rute koje im ostaju otvorene.

Vezani članci Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA Rusija oštro kritizira Europu Slika nije dostupna Državljani zapadnog Balkana neće moći računati na azil u EU

Zatvori li se hrvatsko-srbijanska granica, u Bosni i Hercegovini najveći priljev izbjeglica s Bliskog istoka očekuju iz pravca Srbije prema Bijeljini i dalje prema Bosaskoj posavini jer je riječ o ravničarskom terenu bez prirodnih zapreka.

IZBJEGLIČKA DRAMA KAO DA NEMA KRAJA 'One koje ovdje vidite bez cipela, znači da su pokušali proći kroz blato'

Nizam ističe kako je to ruta koju bi izbjeglice mogle koristiti do zime, a nakon toga bi se mogli zaputiti i preko Kosova i Crne Gore pa opet prema BiH.

Zbog sve kompliciranijeg stanja i procjena kako bi izbjeglička kriza mogla dodatno eskalirati i pogoditi države regije, BiH je za idući tjedan predložila sastanak s čelnicima policije i sigurnosnih službi Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Sastanak bi se, prema najavama, trebao održati u Trebinju, gdje je i regionalni policijski ured za vezu kojega su ranije utemeljile BiH, Srbija i Crna Gora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook