Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da zatvaranje granica unutar Europe može dovesti do vojnog sukoba na Balkanu. Merkel je to rekla u novom pokušaju obrane svoje politike prema izbjeglicama.


Ako Njemačka zatvori svoju granicu s Austrijom, to bi moglo dovesti do vojnog sukoba, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel govoreći na konferenciji u Darmstadtu na jugu Njemačke, piše Spiegel, a prenosi The Local.

Vezani članci Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA Angela Merkel pod udarom kritika oko migranata: 'Borim se za svoju viziju' Slika nije dostupna NAPETOST SE UVUKLA I U NJIHOV ODNOS 'To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose'

Merkel je istaknula da će ograda koju je Mađarska izgradila na granici sa Srbijom "izgraditi i linije razdora" među zemljama na Balkanu, mnoge od kojih su sudjelovale u krvavom ratu iz 90-ih godina pršlog stoljeća.

"Ne želim da se opet dogodi da je potreban vojni sukob tamo", naglasila je Merkel i dodala da ne želi biti vjesnica zla, no istaknula je i da se eskalacija u nasilje događa brže nego što to mnogi misle.

U Slavonski Brod stigao prvi vlak s migrantima

Merkel je rekla i kako je porast tenzija među zemljama balkanske regije bio i povod za nedavnu konfereciju na kojoj se raspravljalo o izbjegličkim rutama kroz tu regiju. Prava opasnost je u tome što ako Njemačka zatvori svoje granice, zemlje Balkana će učiniti isto.

Merkel ističe da je je na Njemačkoj odgovornost, kao najveće zemlje EU, da pronađe rješenje problema izbjegličke krize, koje potiče solidarnost, a ne podjele. "Prilično sam sigurna da to možemo postići", rekla je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook