Švedska policija krenula je u potjeru za lopovima koji su iz katedrale Straengnaes, od Stockholma udaljene oko 80 km, u ponedjeljak ukrali vrlo vrijedne dragulje u vlasništvu švedske kraljevske obitelji.

Galerija


Ukradeni su kraljevska kugla s križem i dvije neprocjenjivo vrijedne kraljevske krune od kojih je jedna pripadala kralju Karlu IX., a druga kraljici Kristini, vladarima iz 17. stoljeća.

Vezani članci Lopovi, ilustracija Uštedjeli vrijeme policiji: Lopovi uhvaćeni na djelu na nevjerojatan način, namjere im se obile o glavu Slika nije dostupna Iz crkve ukrali kaleže, iz autosalona luksuzni automobil

Očevici kažu da su zamijetili dvojicu muškaraca kako bježe iz katedrale te ulaze u gliser koji ih je čekao ispred nje te se udaljavaju velikom brzinom.

Policija je odmah pokrenula operaciju širokih razmjera, no zasad bez rezultata.

"Riječ je o neprocjenjivo vrijednim predmetima i dijel u švedske nacionalne kulturne baštine. Ukradeni su dok je katedrala bila otvorena za javnost. Ondje su bili izloženi u zaključanim izložbenim staklenim kutijama", rekao je glasnogovornik policije Thomas Agnevik.

Obje krune krase bogate inkrustacije, drago kamenje, biseri i zlato. Riječ je o ukopnim krunama napravljenima 1611. godine za švedskoga kralja Karla IX. i kraljicu Kristinu, koje su kasnije ekshumirane i izložene za javnost.

Tijekom krađe nitko nije ozlijeđen. (Hina)