Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da se ne sjeća

Istaknuti austrijski ljevičar se odrekao mandata uslijed optužbi za seksualno zlostavljanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peter Pilz je novinaru tjednika Falter odgovorio da će snositi posljedice ako postoje svjedoci koji mogu potvrditi da je nasrnuo na suradnicu Austrijske narodne stranke.

Jedan od najistaknutijih austrijskih ljevičarskih političara, Peter Pilz, nekadašnji dugogodišnji parlamentarni zastupnik Zelenih i nositelj liste svoje novoosnovane stranke koja je na zadnjim izborima ušla u parlament, odrekao se u subotu zastupničkog mandata zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup

"I dalje ću pratiti svoju stranku ali se zbog teških optužbi odričem mandata", rekao je 63-godišnji Peter Pilz na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Pilz je time reagirao na napise austrijskih medija, prije svega tjednika Falter, koji su objavili svjedočenja žena koje je Pilz navodno seksualno napastovao u prošlosti.

"Visoki politički i moralni standardi koje zastupa naša stranka vrijede i za mene", rekao je Pilz.

Pilz je time izravno reagirao na optužbe jedne suradnice Austrijske narodne stranke (ÖVP), koja je u tjedniku Falter opisala njegove seksualne napade na nekoj konferenciji 2013. godine.

Pilz je na to odgovorio da se ničega ne sjeća, ali i da je optužbe uzeo ozbiljno. On je prije toga tjedniku Falter izjavio kako će snositi posljedice" ako za taj slučaj postoje svjedoci.

Istodobno je odbacio optužbe jedne djelatnice stranke Zelenih te je kazao da je tu možda riječ o osvetničkom potezu Zelenih koji, za razliku od njegove stranke - Pilzove liste, nisu na izborima sredinom listopada uspjeli prijeći izborni prag i ući u parlament.

Pilz je bio parlamentarni zastupnik Zelenih više od tri desetljeća, ali je ranije ove godine osnovao vlastitu ljevičarsku stranku nakon unutarnjih prepirki sa Zelenima. Ispričao se svojim suradnicima i svojoj obitelji zbog "neugodnosti". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene