Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britansko ministarstvo vanjskih poslova se ispričalo Vatikanu nakon što je u javnost procurio interni memorandum u kojem dužnosnici Foreign Officea zbijaju provokativne šale na račun pape Benedikta XVI.


U memorandumu se 'predlaže' da Papa za vrijeme posjeta Britaniji u rujnu ove godine otvori kliniku za pobačaje, predstavi vlastitu kolekciju kondoma, blagoslovi neki homoseksualni brak i zapjeva u duetu s kraljicom.

Jedan od nižih dužnosnika u ministarstvu napisao je memorandum iz šale nakon sastanka posvećenog pripremama za Papin posjet. Nekako ga se dočepao Daily Telegraph i objavio ga.

Vezani članci Slika nije dostupna MVPEI ublažio preporuku o opasnosti u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna Prijevod dokumenata samo jedan oblik pomoći Srbiji

Iako u njemu ima i nekih ozbiljnih ideja za program Papina posjeta, britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da 'duboko žali zbog incidenta i uvreda koje je nanio'.

'Snažno cijenimo blizak i produktivan odnos između britanske vlade i Svete Stolice i radujemo se njegovom produbljivanju tijekom predstojećeg posjeta pape Benedikta XVI.', dodaje se.

Britanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Francis Campbell odmah po objavljivanju memoranduma žurno se sastao s vatikanskim dužnosnicima i predao im ispriku Foreign Officea. Autor memoranduma je premješten na drugu dužnost, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da je isprika primljena. 'Sve su objasnili i nema se što dodati', izjavio je.

Papa će u rujnu posjetiti Englesku i Škotsku. Planiran je jedan javni govor u Londonu, posjet ekumenskoj misi u Westminsterskoj opatiji i služenje mise u parku Bellahoustonu u Glasgowu. Bit će to prvi boravak Pape u Velikoj Britaniji nakon posjeta Ivana Pavla II. 1982. godine. (Hina)