Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među sedam osoba uhićenih u Irskoj, pod sumnjom da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa, navodno je i jedan hrvatski državljanin, izvijestio je britanski dnevni list The Times.


Irska anti-teroristička postrojba koristila je informacije CIA-a, FBI-a i europskih obavještajnih agencija kako bi identificirala navodnu terorističku ćeliju u kojoj su tri žene i četiri muškarca.'Vjeruje se da ona uključuje alžirske, libijske, hrvatske, američke i palestinske građane i najmanje jednog naturaliziranog irskog građana', navodi The Times. Irska javna radiotelevizija RTE prethodno je objavila da su uhićene osobe jemenski i marokanski državljani koji legalno borave u Irskoj.

>> Irska: Uhićena sedmorka zbog planiranja ubojstva švedskog karikaturista

Vezani članci Migranti, ilustracija Hrvatski državljanin optužen za krijumčarenje ilegalnih migranata u BiH Koronavirus, ilustracija Hrvat zaražen koronavirusom preminuo u Nigeriji, posebnim avionom trebao je stići u KBC Split

Oni su uhićeni u Corku i Waterfordu nakon četiri mjeseca međunarodne istrage. Za ubojstvo karakaturista Larsa Vilksa, koji je prisiljen na skrivanje otkako je primio prijetnje smrću, Al Kaida je raspisala nagradu od 100,000 dolara. Vilks je sporna karikature objavio u novinama u Oerebrou, zapadno od Stockholma, 2007. Nakon danskog karakaturista Kurta Westergaarda, koji je primio prijetnje jednog Somalijca u siječnju, Vilks je izjavio da ga je nazvao jedan 'Somalijac koji je govorio švedski' i rekao 'sad je tvoj red', piše Times. (Hina)