Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irci izašli na parlamentarne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irci su danas izašli na parlamentarne izbore na kojima bi dosadašnji premijer Bertie Ahern mogao dobiti povjerenje i za treći mandat na toj dužnosti.

Tri milijuna birača izišlo je na birališta gdje se moraju odlučiti između 466 kandidata za 165 mjesta u Dailu, donjem domu irskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irska: Na općim izborima pobijedila stranka premijera Aherna Slika nije dostupna Ankete: Na izborima u Irskoj vode vladajući premijera Aherna

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja Ahernova stranka Fianna Fail mogla bi dobiti dovoljno glasova za osnivanje koalicijske vlade, vjerojatno s novim partnerom.

Ahern koji je premijer već deset godina mogao bi očekivati još jedan mandat nakon što je pomogao u okončavanju krvavog sukoba u Sjevernoj Irskoj te je nekada najsiromašniju europsku zemlju pretvorio u jednu od najbogatijih danas. Od 2000. godine irski gospodarski rast je dvostruko veći od prosjeka EU-a.

Glavni Ahernov protivnik je koalicija lijevog centra između stranaka Fine Gael i laburista koju predvodi 56-godišnja Enda Kenny.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene