Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irska: Na općim izborima pobijedila stranka premijera Aherna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Fianna Fail irskog premijera Bertija Aherna uvjerljivo je pobijedila na općim izborima održanim u četvrtak, iako nije osvojila natpolovičnu većinu, pokazali su privremeni konačni rezultati koje je u noći na nedjelju objavila irska javna televizija RTE.

Konzervativna građanska stranka Fianna Fail osvojila je 41,6 posto glasova odnosno 78 mjesta u parlamentu. Za apsolutnu većinu trebalo bi joj 83 mjesta u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrti opći štrajk Kaos: Grčka opet u štrajku Slika nije dostupna Glasuje 62 milijuna birača U Njemačkoj počeli opći izbori

Međutim, budući izgled irske vlade još nije jasan, budući da su dosadašnji koalicijski partneri stranke premijera Aherna, Progresivni demokrati, osvojivši samo 2,7 posto glasova odnosno dva zastupnička mandata u parlamentu doživjeli neočekivani poraz.

Predsjednik Progresivnih demokrata i zamjenik premijera u prošlom mandatu Michael McDowell osobno je prihvatio odgovornost za izborni poraz svoje stranke i najavio povlačenje iz politike.

Vladajuća stranka Fianna Fail koja se čak poboljšala u odnosu na izborni rezultat od prije pet godina, nadmašila je za četiri posto čak oporbeni savez stranke Fine Gel i irskih laburista.

Bertie Ahern na pragu je trećeg premijerskog mandata, što bi bilo prvi put nakon drugog svjetskog rata da je netko tri puta uzastopce na čelu vlade.

S obzirom na slabe rezultate dosadašnjeg koalicijskog partnera, Fianna Fail morat će tražiti novu koaliciju.

Mogući bi bio savez Ahernove stranke sa Zelenima, što bi bilo prvi put u povijesti Irske. Predsjednik Zelenih Trevor Sargent izjavio je da prije no što bi ušao u eventualnu koaliciju traži suglasnost oko reforme politike zaštite okoliša i razvoja zemlje na čemu njegova stranka inzistira.

A postoje stanovite spekulacije i o mogućoj koaliciji s Laburističkom strankom, iako su to laburistički čelnici prije izbora kategorički isključivali. 

Vođa laburista Pat Rabbitte u nedjelju je priznao poraz, ali i ponovio kako je vrlo nevjerojatno da bi njegova stranka
mogla poduprijeti Aherna.

"Gospodin Ahern odlučuje o formiranju vlade, a u tom smislu ima niz mogućnosti. Međutim, laburisti ostaju u oporbi", rekao je Rabbitte.

Ni sam Bertie Ahern se još nije želio izjasniti o mogućoj koaliciji.

"Za mene je najvažnije stvoriti stabilnu vladu", rekao je samo kratko Ahern reagirajući na izborne rezultate.

Treća opcija za stvaranje vladajuće koalicije bilo bi ponavljanje istog saveza kao u prošlom mandatu, ali bi u tom slučaju morali pridobiti i potporu neovisnih zastupnika u parlamentu, kao što se to već dogodilo 1997. 

U novom sazivu parlamenta mandat su dobila i petorica neovisnih kandidata.

Najveća oporbena stranka Fine Gael osvojila je 27,3 posto glasova što je znatan napredak u odnosu na loše rezultate iz 2002. 

Njezin koalicijski partner, Laburistička stranka, osvojila je 10,1 posto, Zeleni su osvojili 4,7 posto, a stranka Sinn-Fein je sa 6,9 posto ostala znatno ispod očekivanog i prema predizbornim anketama čak prognoziranog rezultata.

U nedjelju su, kako javlja televizija, već započeli interni stranački razgovori o mogućim postizbornim savezima, a konkretni pregovori o mogućoj vladajućoj koaliciji očekuju se već sljedećih dana.

"Mislim da je realno očekivati da ćemo Brian Cowen (dosada ministar financija) i ja sredinom tjedna sjesti za stol kako bi razradili svoju strategiju", rekao je Ahern televiziji RTE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene