Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija neće dobiti veće ovlasti

Iran odbacio sporni zakon o hidžabu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog zakona o hidžabu, koji je trebao dati veće ovlasti iranskoj policiji i milicijama u pogledu poštivanja njegova nošenja, ocijenjen je protuustavnim, izvijestio je u subotu jedan državni medij.

Islamski zakon koji je na snazi u zemlji od revolucije 1979. obvezuje žene da nose široku i dugu odjeću i hidžab, koji im pokriva kosu i vrat. Policijska postrojba koja nadzire moral zadužena je za poštivanje tog zakona i određuje globe onima koje ga ne poštuju.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Prosvjed u Iranu Zakon desetljećima star Velika pobjeda žena u Iranu: Ukinuta je moralna policija, preispituje se i obaveza nošenja hidžaba

Brojne žene su posljednjih godina počele nositi lagani hidžab, koji donekle pokriva kosu i odjeću, ali ne pokriva cijelo tijelo kao tradicionalni čador. To je izazvalo prosvjede vjerskih zastupnika i dužnosnika koji ističu da se zakon ne poštuje i da ju policija zadužena za moral ne primjenjuje kako treba.

Što nije u redu s ovom fotografijom?

Nacrt zakona, nazvan "podrška onima koji promoviraju krepost i bore se protiv poroka" odbacilo je Vijeće čuvara zaduženo za provjeru sukladnosti zakon s Ustavom i Islamskim zakonom. Službena agencija Irna je navela da plan u 24 točaka sadržava 14 točaka koje su u proturječju s ustavom i zakon nije potvrđen.

Zatupnici su u sklopu tog zakon željeli dati miliciji islamističkog režima Basidž veće ovlasti prilikom upozoravanja žena koje smatraju neprikladno odjevenima. To odbacivanje ne predstavlja definitivno odustajanje od zakona. Vijeće je poslao plan zakona parlamentu radi uvođenja amandmana, navodi agencija.

Umjereni predsjednik Hasan Rohani, izabran u lipnju 2013. nakon kampanje za uvođenje više kulturnih i društvenih sloboda, u listopadu se distancirao od nacrta toga zakona i rekao da se u prevenciji poroka ne bi smjeli usredotočiti samo na jednu temu, poput nošenja hidžaba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene