Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprijatelji-prijatelji

Što nije u redu s ovom fotografijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se pita džihadiste Islamske države, s ovom fotografijom ništa nije u redu!

Zbog Islamske države politički i geopolitički odnosi na Bliskom istoku drastično se mijenjaju, a dugogodišnji neprijatelji postaju saveznici.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

Sve do 10. lipnja iranski su dužnosnici bili zadovoljni samom činjenicom da iz pozadine utječu na događaje u Iraku preko lokalnih šijitskih militanata i tadašnjeg premijera, Nouri al-Maliki.

No, tada je iračka vlast izgubila Mosul, drugi najveći grad u zemlji, kojeg je osvojila Islamska država. U sukob su se napokon uključile i Sjedinjene Američke Države koje su okupile međunarodnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a u Iraku i Siriji, uglavnom baziranu na napadima iz zraka.

Ipak, nekoliko mjeseci prije nego što se SAD vojno angažirao na Bliskom istoku, vlasti u Iranu shvatile su da zbog jačanja ISIS-a više ne moraju skrivati kako kontroliraju vlast u Iraku.
Kao potvrda iranskog utjecaja stiglo je prošlog mjeseca i imenovanje glavnim čovjekom ministarstva unutarnjih poslova u Iraku Hadi al-Amirija, predstavnika vojno-političke organizacije al-Badr, radikalne šijitske milicije iza koje stoji moćna obitelj al-Hakim.

Tako su se na ovoj fotografiji našli vođa al-Badra u zagrljaju sa generalom Qassem Suleimanijem, komandantom paravojne iranske Quds brigade. Ona prikazuje koliko je jak utjecaj Irana u Iraku, otkrio je visokopozicionirani izvor za Huffington Post. Iran je 'prigrlio' i iračku vladu i šijitske militante.

 

VIDEO: Ovaj video ISIS-a izazvat će bijes svakog, pogotovo roditelja

Dok su SAD oklijevale s akcijom nakon što je ISIS zauzeo Mosul, Suleimani i njegova vlada nisu gubili vrijeme; u 48 sati Iran je poslalo oružje, municiju i vojne savjetnike. Iran je bio spreman za borbu proti ISIS-a uz pomoć saveznika koje je okupljao godinama; sirijskog predsjednika Bašar al-Assada , Hezbollaha i šijitske milicije u Iraku.

Osim Irana i Iraka, u novim su se odnosima zbog ISIS-a našli i SAD i Iran; dvije zemlje prekinule su diplomatske odnose još 1979. a sada imaju zajedničke interese; obje podržavaju iračku vladu i Kurde i nadaju se da će poraziti Islamsku državu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene