Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev složili su se u srijedu u New Yorku da nastave s pritiskom na Iran kako bi okončao svoje nuklearne aktivnosti te su ostavili otvorenom mogućnost daljnjih sankcija koje bi mogle biti nametnute toj zemlji.


Kako su javile svjetske agencije, dvojica čelnika koji su se sastali na rubu 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a složili su se oko toga da se Iranu mora dati prilika da razjasni sve oko svog nuklearnog programa ili se suoči s jačom međunarodnom izolacijom. 'Ako Iran ne odgovori na ozbiljne pregovore i ne riješi ovo pitanje na način koji bi uvjerio međunarodnu zajednicu da se drži svojih riječi i ne razvija nuklearno oružje, onda ćemo morati poduzeti dodatne mjere', kazao je Obama.

Vezani članci Iran predstavio novi dron Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali Slika nije dostupna 'Valjda Iran sluša glas međunarodne zajednice'

'Sankcije, ozbiljne dodatne sankcije, ostaju kao mogućnost', dodao je američki predsjednik pozvavši Iran da iskoristi priliku na razgovorima sa šest velikih sila ( pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija, plus Njemačka) oko iranskog nuklearnog programa, koji bi se trebali voditi 1. listopada u Ženevi. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev približio se stajalištu američkog predsjednika potvrdivši nakon njihovih razgovora kako bi sankcije doista mogle postati 'neizbježne' nastavi li Iran izazivati međunarodnu zajednicu svojim nuklearnim programom.

>> Ahmadinedžad iznio niz optužbi na SAD i Židove

'Sankcije rijetko dovedu do produktivnih rezultata. No u nekim slučajevima one su neizbježne', kazao je Medvedev nakon razgovora s Obamom. Ruski predsjednik ipak je pozvao međunarodnu zajednicu da dade pozitivne signale Teheranu te je rekao kako treba "pomoći Iranu da donese dobru odluku". Iranski predsjednik Mahmud Amhedinedžad također bi trebao govoriti pred Općom skupštinom UN-a. Ruski i američki predsjednik kazali su nakon svojih današnjih razgovora kako su postigli napredak u pogledu postizanja sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja te da bi do novog sporazuma START 2 moglo doći do kraja godine. (Hina)