Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka izaslanstvqa naapustila dovranu

Ahmadinedžad iznio niz optužbi na SAD i Židove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je u srijedu pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku kako je njegova zemlja spremna rukovati se sa svima 'koji su nam iskreno pružili ruku', no svojim je oštro intoniranim govorom izazvao izlazak desetak izaslanstava iz dvorane u kojoj se odvija zasjedanje.

Kako su prenijele svjetske agencije, Ahmadinedžad je istaknuo kako je Iran spreman sudjelovati u izgradnji trajnoga mira i sigurnosti diljem svijeta dok istodobno brani svoja legitimna i legalna prava, vjerojatno time aludirajući na kontroverzni iranski nuklearni program iako ga nije izrijekom spomenuo. Iranski predsjednik je prikazao svoju zemlju kao braniteljicu siromašnih zemalja u razvoju, okomivši se na 'neobuzdani kapitalizam' koji je, po njegovim riječima, došao do svoga kraja i koji će, kako je rekao, doživjeti istu sudbinu kao marksizam. Također se založio za globalno nuklearno razoružanje.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno" Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin"

Desetak izaslanstava, među kojima i francusko i američko, napustilo je dvoranu tijekom Ahmadinedžadova govora u znak prosvjeda, ocijenivši taj govor "antisemitskim". Iz izvora francuskog izaslanstva prenosi se ocjena kako je govor iranskog predsjednika bio 'neprihvatljiv', dok je glasnogovornik američke misije pri UN-u kazao kako je Ahmadinedžadova retorika ponovo bila 'puna mržnje, uvredljiva i antisemitska'.

Iznio niz optužbi

U svom govoru o aktualnom stanju u svijetu iranski predsjednik iznio je cijeli niz optužbi usmjerivši svoj napad prije svega na Sjedinjene Države i židove. 'Neprihvatljivo je da jedna izrazita manjina dominira politikom, ekonomijom i kulturom u velikom dijelu svijeta zahvaljujući svojim sofisticiranim mrežama, uvodi novi oblik zavisnosti i šteti reputaciji drugih država, uključujući europske zemlje i SAD, kako bi ostvarila svoje rasističke ciljeve', rekao je među ostalim Ahmadinedžad. On je napao Izrael zbog, kako je rekao, 'barbarskog' napada na pojas Gaze prošle zime.

>> Gadafi: Vijeće sigurnosti je vijeće terora

Iranski predsjednik također je, aludirajući na Sjedinjene Države i intervencije u Afganistanu i Iraku, ocijenio kako je 'neprihvatljivo slanje snaga tisućama kilometara daleko kako bi vodili rat i prolijevali krv, širili teror i strah'. Po nekim europskim diplomatskim izvorima na koje se poziva agencija France Presse, među zemljama čija su izaslanstva napustila dvoranu tijekom govora iranskog predsjednika, uz Francusku i SAD, nalaze se i Velika Britanija, Italija, Njemačka, Danska, Mađarska, Argentina, Kostarika, Urugvaj, Novi Zeland i Australija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene