Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istina o smaknuću djevojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa dokumentarca BBC-a nakon dvije godine uspjela je sakupiti detalje i saznati istinu o smaknuću 16-godišnje djevojke u Iranu.

Atefah Sahaaleh obiješena je na javnom trgu 15. kolovoza u iranskom gradu Neki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Ubili ih partneri Krvavi petak u Hrvatskoj - Ubijene dvije ženske osobe

Njezina smrtna presuda glasila je 'zločin protiv djevičanstva'. Državne novine proglasile su ju preljubnicom ali su objavili i da ima 22 godine. Ali Atefah nije bila u braku i imala je samo 16 godina. 

Prema dostupnim podacima broj osoba smaknutih u 2004. godini u Iranu bio je odmah iza Kine. U toj godini najmanje 159 osoba pogubljeno je u skladu s islamskim zakonom zemlje, utemeljenom na Šerijatskom zakonu. Od revolucije Šerijat je u Iranu najviši islamski vjerski zakonik koji obuhvaća društvena i civilna pitanja, a mjerilo je prema kojem se određuje ustavnost i legalnost pojednih pravnih propisa.

Uz ubojstva i krijumčarenje droga, seksualni odnosi izvan braka su treći najkažniviji zločin.

No kao potpisnik Međunarodne konvencije civilnih i političkih prava, Iran se obvezao da ne može smaknuti niti jednu osobu ispod 18 godina. Međutim sudovi klerika nisu odgovorni civilnom parlamentu, već odgovaraju vrhovnom vjerskom vođi Ajatolahu Khameneiu, čime potpuno onemogućuju grupe za borbu za ljudska prava.

U vrijeme smaknuća Atefah počela su govorkanja po Neki da je djevojka stara samo 16 godina te se novinar Asieh Amini odvažio krenuti iskopati istinu iako je znao da ga to može koštati glave. 

Prvu kaznu nesretna djevojka dobila je sa samo 13 godina nakon što su ju policajci zaduženi za moral uhvatili i uhitili jer je bila sama s dečkom u automobila. 
U zatvoru je pod optužbom za 'zločin protiv djevičanstva' provela nekoliko mjeseci i primila 100 udaraca bičem.
Nedugo nakon izlaska iz zatvora Atefah je počela vezu s tri puta starijim muškarcem, 51-godišnjim Ali Darabijem, koji je bio oženjen i otac troje djece. Njegov odnos prema Atefah uskoro je postao nasilan i nekoliko puta ju je silovao.

U maloj zajednici istina se uskoro saznala ali ta istina je postala krvava samo za Atefah. Ponovo je uhićena kao 'izvor nemorala i lošeg utjecaja na djevojke iz škole'. Suđeno joj je po Šerijatskom zakonu, a presudu je donio sudac poznat po zastupanju stava klerika Haji Rezai.
Zapisnik sa suđenja novinar Amni nije uspio nabaviti, no na Vrhovnom sudu tijekom žalbe upisano je da je djevojka sama rekla da ima 22 godine. 
Tijekom rada na dokumetarcu ekipa BBC-a nije uspjela dobiti komentar suca Rezaia koji je osobno predao spis suđenja na Vrhovni sud.
Atefah je obiješena u šest sati ujutro, na dizalici u centru Neke, kao primjer ostalim ženama u Iranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene