Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništenje i do nekoliko blokova

Simulator prikazuje utjecaj "majke svih bombi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska je na borce Islamske države u Afganistanu bacila najveću konvencionalnu bombu u svojem arsenalu, u četvrtak je potvrdio Pentagon. Bomba GBU-43, poznatija pod nadimkom "majka svih bombi", teži preko 9.500 kilograma.

Bomba je bačena na borce ISIS-Khorasana koji se nalaze u pokrajini Achin u Afganistanskoj provinciji Nangarhar na sjeverozapadu Pakistana. Bomba je razvijena tijekom rata u Iraku i do sada nije bila korištena. U napadu su, prema izvješću afganistanske vlade stradala 94 islamista, ali nije bilo civilnih žrtava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Afganistan (Foto: AFP) Pogodili ih dronom Gađali militante, pogodili poljoprivednike: Afganistanska i američka vojska ubila 30 civila

Internet simulator HYDESim može "izmjeriti radijus visokog pritisak koji generira detonacija bombe direktno iznad tla."

"Ovi radijusi pokazuju štetu na zgradama koju detonacija uzrokuje", piše u opisu simulatora.

Simulator može prikazati kako bi eksplozija "majke svih bombi" utjecala na New York, Los Angeles, i ostale velike gradove. Prikaz je temeljen na HYDESimovoj procjeni razine eksplozije.

Prema izračunima simulatora, posljedice detonacije imale bi snažan odjek i uzrokovali lom "većine staklenih površina poput prozora", a neke bi bile toliko jake da bi mogle uzrokovati ozljede i do kilometra i pol od mjesta eksplozije. Prava bomba bi uništila jedan ili dva gradska bloka.

Radijus eksplozije najmoćnije nuklearne bombe američke vojske, bombe B83, bio bi preko 30 kilometara, prenio je BusinessInsider.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene