Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nastavak rata

Amerika na pripadnike Islamske države bacila "majku svih bombi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska je na područje istočnog Afganistana, na kojem živi velik broj militanata Islamske države, bacila najveću bombu u svome arsenalu, izuzevši nuklearne bombe.

Pentagon je rekao kako je ovo prvi put da se ovo 9.500 kilograma teško oružje iskoristilo u borbenim misijama.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Slika nije dostupna NOVO SJEDIŠTE Rusi upozoravaju: "Teroristi IS-a pobjegli su u Afganistan i imaju više od 10.000 boraca, a SAD ih podcjenjuje"

Glasnogovornik američkog Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da je letjelica MC-130 u 19 sati po lokalnom vremenu izbacila bombu GBU-43.

Bomba je unutar američkih zračnih snaga poznata pod nadimkom MOAB, to jest "mother of all bombs" (majka svih bombi).

Glasnogovornik Pentagona Adam Stump rekao je kako je bomba bačena iznad špilja u blizini Pakistana kojima se koriste borci Islamske države. Dodao je kako se misija planirala mjesecima.

"Ovo je oružje kojim se umanjuju prepreke i održava momentum u ofenzivi protiv ISIS-a", u izjavi je rekao general John Nicholson, čelnik međunarodnih snaga u Aganistanu.

Letjelica koja je bacila bombu je i prije misije bila u Afganistanu.

Još uvijek nisu poznati podaci o civilnim žrtvama pošto još uvijek nije jasno koliko je štete bomba prouzrokovala, prenosi Independent.

Little Boy, bomba koje je krajem Drugog svjetskog rata bačena na Hirošimu, sadržavala je 15 kilotona TNT-a. GBU-43 sadrži 11 kilotona TNT-a.

General Mark Hertling rekao je kako je "američka vojska sigurno imala dobru metu...inače bi koristila manje oružje."

Granica između Afganistana i Pakistana je poznata kao plodno tlo za borce IS Khorosana, organizacije povezane s Islamskom državom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene