Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali otvoreno pismo

Intelektualci Srednje Europe: 'Ne tako davno mi smo kucali na vrata Europske unije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak političara i intelektualaca iz Srednje Europe uputili su otvoreno pismo u kojemu pozivaju "vlasti i građane" svojih zemalja koje su nerijetko suzdržane pa i neprijateljski raspoložene prema dolasku migranata u Europu, da budu solidarni u toj "humanitarnoj katastrofi".

"U ime naše humanosti, naših načela i vrijednosti, pozivamo vlasti i građane naših zemalja da na djelu pokažu solidarnost prema izbjeglicama", piše u pismu koje je dobio AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zoran Milanović gostovao na RTS-u 'Ovo je pokazalo da zid smrdi cijeloj Europi' Slika nije dostupna Pusić iz New Yorka 'Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem'

"Ne tako davno mi smo kucali na vrata" Europske unije, podsjećaju potpisnici pisma, među kojima su bivši poljski predsjednici Bronislaw Komorowski i Aleksander Kwasniewski, bivši premijeri Madžarske Gordon Bajnai i Litve Andrius Kubilius, češki redatelj Jiri Menzel, litavski pjesnik Tomas Venclova te predstavnici baltičkih zemalja, Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske, Madžarske, Rumunjske, Hrvatske i Slovenije.

Hrvati podijeljeni: Jedni ih dočekuju raširenih ruku, drugi ih ne žele blizu

"Ne možemo na to odgovoriti odbijanjem", ocijenili su potpisnici pisma koji ipak napominju da zemlje na tom području nisu "odgovorne za destabilizaciju i propadanje zemalja iz kojih migranti dolaze".

"Naša zajednička Europa izgrađena je na temeljima solidarnosti. Danas ne možemo odustati od naše suodgovornosti za EU odvraćajući pogled od ljudske nevolje i stanja u zemljama najteže pogođenim sve većim izbjegličkim valom", ističu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene