Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je u subotu kako je moguće da srpske tvrtke i gospodarstvenici zbog štete nastale zatvaranjem granica zatraže pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima i ocijenio da je pritisak Bruxellesa bio presudan na odluku Hrvatske da prekine blokadu graničnih prijelaza.


Gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a Ljajić je rekao da je pritisak iz sjedišta Europske unije najviše utjecao na to da se otvori srpsko-hrvatska granica.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Svejedno tko je na granicama, poanta je da Hrvatska svoje ne kontrolira' Slika nije dostupna Milanović poslao poruku srpskom narodu

Srbija je u graničnom sporu s Hrvatskom “imala potpunu i nepodijeljenu potporu susjeda”, a i u Hrvatskoj su se “prvi put vidjela reagiranja da se ukine nerazumna blokada Srbiji”, rekao je Ljajić. Ocijenio je da je otvaranjem granica “izgubila politika inata”, a pobijedila je izbalansirana politika.

Ljajić, koji ne vjeruje da će blokada neće ponoviti, upozorio je da zbog zatvaranja graničnih prijelaza štetu nije pretrpjela samo Srbija već i druge zemlje jer je u koloni bilo blokirano više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih i bugarskih kamiona.

Podsjetio je na procjene hrvatskih gospodarstvenika da je njihova šteta “bila oko milijun eura dnevno”, no nije naveo procjene srpske strane osim da će “i šteta srpskih gospodarstvenika biti ogromna”, te da će se to znati tek kada se vidi koliko robe nije isporučeno i koliko je ugovora prekršeno.

NOVO ŽARIŠTE Izbjeglice masovno prelaze granicu kod Strošinaca, uvedena nova željeznička linija u Spačvi

'Ovo je pokazalo da zid smrdi cijeloj Europi'

“Netko će plaćati penale i kazne za ovo zatvaranje granica. Moguće je da će netko od naših gospodarstvenika tražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima zbog nanesene štete”, rekao je srbijanski ministar trgovine za RTS.

Višednevni granični spor Hrvatske i Srbije, potaknut izbjegličkom krizom, autogol je hrvatskog premijera Zorana Milanovića jer je, blokada granice bila izvedena zbog “unutarnjih političkih razloga”, ustvrdio je Ljajić.

“U Hrvatskoj ako pričate protiv prvog susjeda - dobijate poene”, drži Ljajić i predviđa da će “Srbija i dalje biti predmet političke kampanje” u susjedstvu.

Vlada Srbije ukinula je u petak navečer protumjere uvedene 23. rujna nakon hrvatske blokade teretnog prometa na graničnim prijelazima sa Srbijom. Srbijanskim ukidanjem protumjera pošto je Hrvatska deblokirala granicu završen je jednotjedni sukob Hrvatske i Srbije koji je odnose dviju zemalja doveo na najniže razine od raspada bivše Jugoslavije 90-tih. centar policijskim kombijima, dok ih s Tovarnika autobusi prevoze direktno prema na mađarsku granicu.

Trenutačno se u kampu u Opatovcu, po podatcima policije, nalazi 500-tinjkak osoba, a jutros iza 9 sati pristigla je jedna skupina od 20 migranata. Ulaz u prihvatni centar natkriven je šatorskim krilima kako bi se migrante zaštitilo od kiše koja je noćas padala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook