Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obješen prije 131 godine

Identificirane kosti najpoznatijeg australskog razbojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski stručnjaci identificirali su kosti najpoznatijeg australskog razbojnika Neda Kellyja, 131 godinu nakon što je obješen i pokopan u zatvorsku masovnu grobnicu.

Znanstvenici su za identifikaciju iskoristili DNK uzorak Kellyjeva prapranećaka. 'Nevjerojatno je da su znanstvenici uspjeli identificirati tijelo čovjeka pogubljenog prije više od 130 godina, pokopanog u masovnoj grobnici s još 33 zatvorenika', izjavio je u četvrtak državni tužitelj savezne države Victorije Robert Clark.

Kelly, poznat i po tome što je u okršajima s policijom nosio oklop ručne izrade, kultna je figura australske povijesti. Kelly i njegova banda simbolizirali su društvene napetosti onog doba, posebice između siromašnih irskih doseljenika i bogate britanske vladajuće klase.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio''

Obješen u 25. godini života

Osuđen je na smrt nakon ubojstva trojice policajaca i obješen u svojoj 25. godini u starom zatvoru u Melbourneu 1880. godine. Kada je ta kaznionica zatvorena 1929. godine, tijela svih pokopanih u zatvorskoj grobnici premještena su u grobnicu novog zatvora Pentridgea. U tom transferu je nestala ili je ukradena Kellyjeva lubanja i do danas nije pronađena.

'Kelly je ikona Australije i života u australskoj unutrašnjosti i stoga ima važnost za australsku zajednicu jer je dio njezina kulturna nasljeđa', rekao je zamjenik ravnatelja victorijskog instituta za forenzičnu medicinu. 'A u tom nasljeđu uvijek je postojala dihotomija Neda Kellyja krvoločnog ubojice policajaca i Neda Kellyja narodnog heroja u vrijeme nemira i napetosti', dodao je. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene