Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijet mora učiniti više kako bi spriječio teroriste da se domognu plutonija ili visoko obogaćenog urana koji se može iskoristiti za bombe, zaključeno je u ponedjeljak na međunarodnoj konferenciji o nuklearnoj sigurnosti u Beču, no odluke o konkretnim mjerama nisu donesene.


Deklaracija, koju je usvojilo više od 120 država, kaže da je zadnjih godina učinjen 'značajan napredak' na poboljšanju nuklearne sigurnosti u svijetu, ali to nije dovoljno.

Vezani članci Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici i psihijatri jednoglasni u odgovoru na zahtjev policije - potencijalne teroriste tražite bilo gdje, ali ne u našim ordinacijama Transparent posvećen ubijenom Tomislavu Salopeku (Foto: Ivica Galovic/Pixsell) Tužna obljetnica: Prošle su četiri godine otkako je Islamska država okrutno ubila Tomislava Salopeka u Egiptu

Ministri su izrazili 'zabrinutost zbog prijetnje nuklearnog i radiološkog terorizma... Potrebno je učiniti više kako bi se još više povećala nuklearna sigurnost u svijetu.'

Dokument 'potiče' države da poduzmu različite mjere poput manjeg korištenja visoko obogaćenog urana, no neki diplomati kazali su da bi radije da su dana čvršća obećanja.

Mnoge države smatraju, naime, nuklearnu sigurnost osjetljivim političkim pitanjime kojim bi se u prvom redu trebale baviti nacionalne vlasti, što se odražava u jeziku deklaracije.

>> Propali pregovori IAEA i Irana

No, Yukiya Amano, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je bila domaćin konferencije, ocijenio je da je dogovor 'jako snažan' i važan korak naprijed.

Amano je sudionike konferencije upozorio da ne podcjenjuju opasnost nuklearnog terorizma, istaknuvši da IAEA svake godine primi izvješća o više od stotinu krađa i drugih nezakonitih aktivnosti s nuklearnim i radioaktivnim materijalom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook