Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni program

Propali pregovori IAEA i Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije uspjela s Iranom dogovoriti pristup inspektora navodnim nuklearnim postrojenjima, a također nije dogovoren niti datum nekog budućeg sastanka, javljaju u četvrtak agencije.

'IAEA i Iran nisu mogli finalizirati dokument kojim bi se ispitala moguća vojna dimenzija iranskog nuklearnog programa', izjavio je glavni inspektor Herman Nackaerts nakon dvodnevne misije u Teheranu. Bio je to osmi sastanak dviju strana u nešto više od godinu dana i treći od sredine prosinca.

'Kao i tijekom prethodnih posjeta, pristup vojnoj bazi Parchin nije nam bio omogućen, a nismo se uspjeli dogovoriti niti o datumu sljedećeg sastanka', dodao je Nackaerts.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Iran kupuje magnete za 50.000 centrifuga koje služe za proizvodnju obogaćenog urana

Prema njegovim riječima, UN-ovi inspektori su vidjeli mali broj naprednih centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu. Iran je već prije objavio da planira uvođenje centrifuga nove generacije IR2-m.

Prema riječima jednog zapadnog diplomata, 'Iran niti ovaj put nije pregovarao u dobroj volji'.

'Ostaje da se zapitamo da li je ovo i dalje dobra taktika', dodao je.

SAD, Rusija, Kina, Francuska, Njemačka i Velika Britanija bi se trebali s Iranom sastati na zasebnim pregovorima 26. veljače u Kazahstanu. Islamsku Republiku, koja poriče postojanje vojne dimenzije svog nuklearnog programa, u lipnju očekuju predsjednički izbori i teško da će bilo koji iranski dužnosnik biti spreman na ustupke stranim silama, posebice ustupke koji idu na ruke SAD-u i Izraelu, koji slovi kao jedina nuklearna sila na Bliskom istoku.

'U ime iranske nacije, poručujem da oni koji misle da će iranski narod pokleknuti pod pritiscima čine veliku grešku i da će je ponijeti sa sobom u grob', kazao je predsjednik na odlasku Mahmud Ahmadinedžad, čije riječi u četvrtak prenosi državna televizija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene