Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smatraju ga nelegalnim predstavnikom

Hrvatski zastupnici bojkotirali susret sa Svetozarom Pudarićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zastupnici u Skupštini Županije zapadnohercegovačke bojkotirali su jučer poslijepodne susret s potpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem u Širokom Brijegu.

Zastupnici Pudara smatraju nelegalnim potpredsjednikom, a ni tamošnji franjevci nisu razgovarali s ovim nedavno izabranim dužnosnikom, iako je to bilo najavljeno u njegovom službenom protokolu, izvijestili su danas mediji u Mostaru.

Prema najavljenom protokolu Pudarić je s izaslanstvom u popodnevnim satima trebao u zgradi Skupštine u Širokom razgovarati sa zastupnicima, no dočekala su ga zaključana vrata. Iako je bio najavljen posjet širokobriješkim franjevcima, gvardijan tamošnjeg samostana Sreten Ćurčić se nije susreo s potpredsjednikom Pudarićem.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Josipović u BiH razgovarao o zajedničkim projektima

On je s izaslanstvom ipak položio vijenac kod spomen obilježja gdje su partizani potkraj II. svjetskog rata ubili 12 hercegovačkih franjevaca pokraj crkve u Širokom Brijegu.

Pudarića je, prema medijskim navodima, i tijekom polaganja vijenaca na partizansko spomen obilježje u Mostaru dočekalo više natpisa s pogrdnim porukama protiv aktualne vlasti u Federaciji BiH koja je uspostavljena bez najvećih hrvatskih stranaka u BiH.



Dva HDZ-a u BiH, za koje je na posljednjim izborima u toj zemlji glasovala većina Hrvata, pozvali su narod na bojkotiranje vlasti Federacije BiH koju je uspostavio SDP BiH i SDA zajedno s HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak smatrajući je nelegalnom. Državno Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenilo je nezakonitim izbor aktualnog predsjednika Federacije Živka Budimira i dvojice potpredsjednika kao i Vlade FBiH, no tu je odluku privremeno suspendirao Visoki predstavnik Valentin Inzko do očitovanja Ustavnoga suda Federacije BiH.

Ustavni sud Federacije BiH odbio je odlučivati o legalnosti nove vlasti u Federaciji BiH nakon što je dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto povukla ranije upućeni zahtjev da se sud o tome očituje strahujući da bi sud odlučivao pod pritiskom međunarodne zajednice. Sjednica na kojoj je sud trebao odlučivati o legalnosti vlasti bila je zatvorena za javnost. Slična odluka Ustavnog suda FBiH očekuje se i vezano uz prigovor dosadašnjeg dopredsjednika Vlade Federacije BiH Vjekoslava Bevande koji je također povukao zahtjev za ocjenom legalnosti vlasti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene