Korona kriza teško je pogodila turistički biznis. Mnogi hoteli su propali ili posluju na rubu zatvaranja. Jedan takav je u Sarajevu. Nije to običan hotel, već onaj za koji su vezane mnoge emocije i uspomene brojnih novinarskih ekipa iz vremena rata.

Galerija


Možda će nekome zazvučati čudno, ali i u novijem dobu postoje hoteli koji imaju svoju priču i svjedoci su vremena, osobito onog bolnog.

Vezani članci Migranti, ilustracija Marokanac priznao ubojstvo migranta kod Sarajeva, tvrdi da ga je ubijeni četiri puta pokušao silovati Požar u Španjolskoj, ilustracija Izbio požar u luksuznom hotelu u Španjolskoj, jedna osoba poginula: "Ljudi su skakali s balkona kako bi se spasili"

Uz bok legendarnom Caravelleu u Saigonu, na čijoj su terasi noći i noći provodili novinari iz cijeloga svijeta tijekom Vijetnamskog rata, nalazi se sarajevski Holiday. Danas se zove nekako drugačije, ali vizura mu je ista. Korona kriza legendarni Holiday dovela je na rub opstanka.

''Mlađi i oni s kratkim sjećanjem će se pitati zbog čega je ovaj sarajevski hotel legendaran? U njemu su bili smješteni svi strani novinari tijekom rata u BiH, tamo je bio i press centar, pa je samim tim bio i omiljena meta vojske bosanskih Srba. Sarajevski žuti hotel bio je prva crta bojišnice u gradu. U njemu su rasle i karijere ratnih reportera, uz sve druge i ona do tada prilično nepoznate novinarke glasovitog američkog TV servisa'', kaže menadžer Zahid Bukva o Christian Amanpur.

Obnovljen hotel danas je na rubu zatvaranja. Zahid kaže da je hotel simbol grada i zemlje i da bi bila sramota zatvoriti ga. I u pravu je. Hotel je dragocjenost Sarajeva, zbirka sjećanja i posebnih emocija.

Zato, ako idete u Srajevo, a to se posebno odnosi na novinare sad već u zreloj dobi, odsjednite u ovom hotelu. Obnovite uspomene, a oni koji još tada nisu novinarski stasali od osoblja mogu čuti ratnu priču iz prve ruke, kao i zbog čega Holiday nije uzalud nazvan okom obrane grada.