Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 73 godine

VIDEO Hitlerovo odmaralište koje postaje luksuzno ljetovalište!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objekt dugačak skoro 5 kilometara te udaljen od mora oko 100-njak metara - bivše je nacističko nedovršeno odmaralište koje će uskoro postati luksuzno ljetovalište.

Na dugačkoj plaži sjevernonjemačkog otoka Rügen, smještenog u Baltičkom moru, nalazi se objekt Prora, izgrađen u periodu od 1936. do 1939. godine kao dio nacističkog programa 'Snaga kroz uživanje'.

Plan je bio da se u tim objektima odmaraju Nijemci koji bi se putem propagande i društvenih aktivnosti pripremali za odrađivanje svog dijela Hitlerovog plana za Njemačku.

Bio je to jedan od najvećih arhitektonskih projekata u to vrijeme, u kojem je sudjelovalo 9 tisuća radnika. Dizajn za projekt osvojio je Grand Prix nagradu na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine.

No, ovaj megalomanski projekt nikad nije primio svoje prve goste. Prije njegove finalizacije počeo je Drugi svjetski rat i svi radnici su povučeni na ratište.

Nakon mnogo godina napokon se počelo razmišljati o njegovoj namjeni pa će sad neki od ovih objekata dobiti funkciju luksuznih apartmana u kojima će se gosti moći odmarati odmah uz more.

Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi... i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim se želi ponuditi gostima odmor za dušu i tijelo. Većina apartmana, smještenih u Zgradu 1 i 2 bit će dovršena do sredine 2015. godine.

Ceremonija kojom se obilježio nastavak gradnje objekata čak 73 godine nakon početka gradnje održana je u lipnju prošle godine.

Za OVO vjeruju da skriva tajnu nacističkog zlata

Neki dijelovi objekta su već ranije renovirani i korišteni. Tako se u Zgradi 5 već 2011. godine smjestio najveći europski hostel, sa 400 kreveta, u kojeg je uloženo 2,3 milijuna dolara.

Prilikom otvorenja hostela pojavila se bojazan kako će se njegovim smještanjem u 'nazi' okruženje pojaviti mogućnost oživljavanja mračnih nacističkih uspomena iz njemačke povijesti.

'Učinit ćemo sve što možemo kako bismo spriječili pojavljivanje nacističke ideologije na ovim prostorima', izjavio je tada ravnatelj ovog objekta.

U priloženom videu doznajte više o ovom objektu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene