Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nerješena zagonetka

Za OVO vjeruju da skriva tajnu nacističkog zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski redatelj vjeruje da se tajna nestalog nacističkog zlata skriva u partituri Marsch Impromptua, piše magazin Spiegel koji podsjeća da je zlato nestalo dok je nacistička Njemačka brojala svoje zadnje dane i to je ostala desetljećima neriješena zagonetka.

Redatelj Leon Giesen proučavao je stare zapise Marsch Impromptua skladatelja Gottfrieda Federleina i vjeruje da je u njima zapisan ključ do ozloglašenog zlata koji je umetnuo Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glupa šala Uhićen mladić koji je naučio psa da diže desnu šapu uz Sieg Heil Slika nije dostupna Povjesničari otkrili Hitlerova 'mala tajna': Imao je deformirani mikro penis i jedan testis

>> Zaplijenjena renesansna slika koju su oteli nacisti

Za njega su posebno znakovite riječi umetnute u partituru: 'gdje je Matej vukao konce' što se, prema pisanju Spiegela, odnosi na Mittenwald, grad u Njemačkoj, poznat po tradiciji izrade violina.

Po Giesenu ta partitura sadrži shematski dijagram željezničkih tračnica koje su išle kroz grad početkom 1940-ih a riječi 'kraj plesa' znače da se blago može naći na mjestu gdje su nekad stajali željeznički odbojnici. Iskopavanja traju ali za sada bez rezultata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene