Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi intervjuu nakon izbora

Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svom prvom intervjuu nakon iznenađujućeg poraza na predsjedničkim izborima, Hillary Clinton pozvala je Sjedinjene Američke Države da bombardiraju sirijske zračne baze.

Nakon što je upitana je li njen blag stav prema Siriji njena najgora odluka vezana uz međunarodnu politiku u vrijeme kada je bila ministrica vanjskih poslova pod Barackom Obamom, Clinton je rekla kako je zagovarala agresivniji stav prema sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik"

"Mislim da bismo trebali biti voljniji suprotstaviti se Asadu", rekla je Clinton u intervjuu koji je vodio kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof.

"Ja stvarno vjerujem da smo trebali i da još uvijek trebamo raznijeti njegove zračne baze i spriječiti ga da bombardira nedužne ljude i na njih baca sarin."

Clinton je istaknula kako je, nakon što je napustila vladu, zagovarala uvođenje zona u kojim se ne bi smjelo letjeti, nešto čemu se Obama protivio.

Njene napomene su došle dva dana nakon što je napad bojnim oružjem u Siriji ubio barem 70 ljudi, većinom djece. Vlada SAD-a vjeruje kako je tijekom napada korišteno kemijsko sredstvo sarin. Također je, kao i mnoge zapadne države, optužila Asadove vojne sile za najgori napad kemijskim oružjem u posljednje četiri godine.

Trump je u četvrtak rekao kako bi se s Asadom nakon napada "nešto trebalo dogoditi", a istovremeno su Pentagon i Bijela kuća razmatrali vojne opcije.

Na upit o ruskoj uključenosti u predsjedničke izbore, Clinton je rekla kako bi nepristrana istraga trebala biti provedena.

"Ne želim da ijedan republikanski kandidat mora proći ono što sam ja prošla... Ne želim da se ikome tko vodi kampanju ukradu informacije", rekla je.

Obavještajne agencije SAD-a tvrde kako je Rusija, putem treće stranke, Wikileaksu predala materijal Demokratskog nacionalnog odbora. Rusija poriče te optužbe.

"Bila je to učinkovitija krađa od Watergatea", Clinton je rekla Kristofu pred publikom od 3000 ljudi, aludirajući na politički skandal koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona.

"Nećemo dopustiti da se netko tko sjedi u Kremlju, s botovim i trolovima, pokuša umiješati u naše izbore. Moramo tome stati na kraj i moramo se pobrinuti da to postane nepristrana američka obaveza."

Clinton je svoj poraz pripisala Wikileaksu i pismu koje je direktor FBI-ja James Comey poslao Kongresu samo par dana uoči izbora u kojem je objavio da će ponovno otvoriti istragu o njenim e-mailovima.

Na pitanje uživa li gledajući posrnuća Trumpove administracije Clinton je odgovorila kako ne nalazi užitak promatrajući takvo kaotično funkcioniranje.

Clinton je rekla kako nema namjeru ponovno se kandidirati na bilo kakvim izborima te dodala kako piše knjigu koja dijelom zadire u razloge koji su joj onemogućili da postane prva predsjednica SAD-a, prenosi Reuters.

"Onima koje ovo zanima, gotovo 66 milijuna ljudi koji su glasovali za mene, želim pružiti što jasnije i vjerodostojnije objašnjenje", zaključila je Clinton.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene