Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Haaškoga suda naložilo je bivšoj glasnogovornici haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann, osuđenoj na kaznu od 7.000 eura zbog nepoštivanja suda, da doznači na račun suda taj novčani iznos do 25. listopada ove godine, nakon što je obaviješteno da je propustila rokove za plaćanje kazne utvrđene pravomoćnom presudom, objavio je Haaški sud.


Hartmann je u srpnju ove godine pravomoćno osuđena zbog objavljivanja podataka iz tajnih odluka Haaškog suda u predmetu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u svojoj knjizi Mir i kazna: Tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa te u članku Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je 2008. objavio Bosanski institut.

Sud joj je naložio da novčanu kaznu plati u dvije rate po 3.500 eura u kolovozu i rujnu ove godine, a istekom tih rokova tajništvo suda izvijestilo je žalbeno vijeće da nije primilo nikakve uplate. Hartmann je, pak, izvijestila predsjednika Haaškoga suda kako nije u mogućnosti platiti kaznu kao i da su osobe koje su ju podupirale tijekom čitavog procesa prikupile novac koji je položen na računu u Francuskoj te je na raspolaganju sudu.

Žalbeno vijeće nije se na to obaziralo već je na temelju izvješća tajništva suda utvrdilo da kazna nije plaćena u skladu s propisima Haaškoga suda te joj je dao novi rok do 25. listopada da sama doznači novac ili da pisanim putem objasni razloge zbog kojih to nije učinila. Optužnica protiv Hartman podignuta je u kolovozu 2008., a pravomoćna presuda donesena je 19. srpnja 2011. godine. (Hina)

Vezani članci Ivana Jerković Erak I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega Nadan Vidošević Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju