Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požar u nuklearnoj elektrani Kruemmel pokraj Hamburga u četvrtak poslijepodne je ugašen, a nuklearnom reaktoru ni u jednom trenutku nije prijetila opasnost, priopćile su vlasti općine Geesthacht u kojoj se nalazi centrala.


"Opasnosti za rektor nije bilo ali smo ga za svaki slučaj isključili odmah nakon dojave požara", rekao je jedan glasnogovornik vatrogasne službe Geesthachta. 

Vezani članci Slika nije dostupna Plan za bijeg iz grada u slučaju nuklearne nesreće u NE Krško Slika nije dostupna Radioaktivnost iz Fukushime 100 puta veća od dozvoljene

Do požara je došlo nakon pregrijavanja rashladne tekućine u jednoj od trafostanica nakon čega je iz centrale izbio gusti crni dim koji je uznemirio građane.

"Izgledalo je mnogo opasnije nego što je uistinu bilo", priopćila je vatrogasna služba.

Nuklearna elektrana Kruemmel je u pogonu od 1984. godine i proizvodi oko 30 posto potreba za električnom energijom savezne pokrajine Schleswig - Holstein.

U Kruemmelu, koji je u vlasništvu multinacionalne kompanije
Vattenfall i Eon, 2006. godine zabilježen je najveći broj kvarova u nekoj od njemačkih atomskih centrala a u osamdesetima su građanske inicijative povećani broj slučajeva leukemije u blizini 

Kruemmela povezali s puštanjem u rad reaktora koji je ujedno i najveći reaktor takve vrste na svijetu.